2020.04.08., szerda , Dénes

Pályázat-figyelő

2012. március 26. hétfő • 08:56

Haszonbérleti szerződéseket adtak át szabolcsi és borsodi gazdálkodóknak Tiszalökön

Bekecsi, kesznyéteni és újfehértói gazdálkodó vehette át elsőként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a földhaszonbérleti szerződéseket, amelyeket Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyújtott át a nyertes pályázóknak szombaton Tiszalökön.


A szaktárca vezetője az ünnepélyes átadáson emlékeztetett arra, hogy néhány hónappal ezelőtt hirdették meg összesen 65 ezer hektár állami föld haszonbérletbe adását, amelyből 33 ezer hektár elbírálása jelenleg is folyamatban van.
    
Ez az első ilyen jellegű földhaszon-bérbeadás Magyarországon, a programmal pedig a helyi családi gazdaságokat, kis- és közepes családi vállalkozókat kívánja támogatni a tárca - jelezte Fazekas Sándor. Hozzátette: a földek bérbe adása mellett az is fontos, hogy a pályázatot benyújtó gazdálkodók állattartást egyaránt vállaljanak.

    
Ezzel azt akarjuk elérni, hogy minél több állatot tartsanak Magyarországon, s ezáltal magasabb feldolgozottsági szintű termékeket tudjunk előállítani, hiszen így nem gabonával, hanem hússal, tejjel és tejtermékekkel tudunk megjelenni a piacon - fogalmazott a tárcavezető. Fazekas Sándor ugyanakkor elmondta: a húsz évre szóló, állami földekre vonatkozó haszonbérleti szerződésekkel kapcsolatban változó az érdeklődés, térségenként 20-25 pályázó a jellemző, aki általában 10-30 hektár közötti földterületekre pályázhatnak.

    
Igényes pályamunkák készülnek, amelyeket közjegyző jelenlétében bont fel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), a pályamunkákat pedig szakértők bírálják el - tette hozzá a vidékfejlesztési miniszter.

    
Szilágyi Tamás, az NFA elnöki megbízottja a Tiszalöki Vízlépcsőnél megtartott szerződésátadási ceremónián elmondta, hogy a szervezet 2011 utolsó negyedévétől kezdte el az állami tulajdonú termőföldek földek hosszú távú haszonbérbe adásával kapcsolatos pályázatokat kiírni. A NFA Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ebben az időszakban közel 290 pályázati kiírást, azaz birtoktestet tett lehetővé a pályázók számára; a kiírás pedig 5 ezer hektár nagyságú és 53 ezer aranykorona értékű földet érintett. 

    
Mintegy 670 egyéni és társas gazdálkodó jelezte pályázati igényét, s csaknem ötszázan már be is nyújtották a pályázatukat - ismertette Szilágyi Tamás. Az első haszonbérleti szerződéseket Szabolcsban és Borsodban Tóth Gergő bekecsi, Pécsi József kesznyéteni és Szabó Sándor újfehértói gazdálkodóval kötötte meg a földalapkezelő.

    
A vidékfejlesztési miniszter az átadást követően mezőgazdaság
i témájú fórumot tart Tiszalökön, majd részt vesz Tiszalök várossá válásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.