2020.04.08., szerda , Dénes

Pályázat-figyelő

2012. január 02. hétfő • 08:39

Januártól pályázhatnak beruházási támogatásra a kertészek

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból január 1-től igényelhető a kertészet korszerűsítéséhez nyújtandó támogatás - közölte a Magyar Agrárkamara.


A támogatás keretösszege 14.419.600 eurónak megfelelő forintösszeg, de legfeljebb 4 milliárd forint.
    
A tájékoztatás szerint egy ügyfélnek legfeljebb 50 millió forint támogatás nyújtható a kertészeti termelő tevékenységet szolgáló, valamint új tároló, manipuláló létesítmények építésére, korszerűsítésére és az azokhoz kapcsolódó telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítására.
    
A támogatás keretében a kertészeti létesítmények energiaellátását biztosító beruházások támogatására is van lehetőség.
    
A vonatkozó minisztériumi rendelet alapján kertészet korszerűsítéséhez támogatási kérelem 2012. január 1. és 2012. január 31. között nyújtható be. Egy ügyfél a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló időszakban csak egy kérelmet nyújthat be.
    
A támogatás igénybevételére az a mezőgazdasági termelő jogosult, aki megfelelő mezőgazdasági tevékenységet végez, a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy azok leányvállalatai, valamint a kertészeti ágazatban és burgonya ágazatban működő termelői csoport.
    
Kizárólag annak az ügyfélnek nyújtható támogatás, akinek a támogatási kérelme az értékelés során eléri a 46 pontot és a szakmai szempontok alapján eléri a 15 pontot.
    
Az ügyfél a támogatási határozat közlésétől számított hat hónapon belül köteles a támogatási határozatban jóváhagyott támogatási összeg legalább 25 százalékával elszámolni. A határozat közlésétől számított két éven belül a támogatott beruházást meg kell valósítani és az utolsó kifizetési kérelmet a művelet megvalósulását követő hat hónapon belül, de legkésőbb 2015. január 31-ig be kell nyújtani.
    
Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási határozat közlésével kezdődik és az utolsó kifizetési határozat közlésétől számított öt évig áll fenn.
    
A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 35-60 százaléka között változik a célterülettől, a beruházás helyétől és az ügyfél fiatal gazda minősítésétől, illetve típusától függően.
    
A rendelet értelmében a támogatási kérelem benyújtási időszakát követően hiánypótlásnak helye nincs - hívta fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.Forrás: MTI

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.