2023.03.28., kedd , Gedeon, Johanna

Pályázat-figyelő

2012. március 06. kedd • 07:50

Juh- és húsmarhatartókat támogató program indult

Kérődző szerkezetátalakítási program indult, az új támogatási rendszer a várakozások szerint 12 ezer gazdálkodót - főként juh- és húsmarhatartót - érinthet, akik összesen 44,5 millió eurót, azaz több mint évi 13 milliárd forintot igényelhetnek.

A programot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár hétfőn Vecsésen indította el.
    Az állattartás bővítését a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt feladatnak tekinti - jelentette ki Fazekas Sándor a programindító sajtótájékoztatón.
    Az állattartást segíti a nemrég kiírt 65 ezer hektárnyi állami földbérleti pályázat is, ahol előnyt élveznek az állattartásra vállalkozó jelentkezők, valamint a most induló, rugalmas támogatási forma. A kérődző szerkezetátalakítási program létrehozását az indokolta, hogy pótolják a 2013-ban megszűnő top-up támogatásokat (nemzeti kiegészítések) ezekben az ágazatokban. A támogatásokat várhatóan 12 ezer gazdálkodó fogja igénybe venni – tette hozzá  a vidékfejlesztési miniszter.     Czerván György a sajtótájékoztatón kiemelte: a top-up támogatások döntő többsége a juh- és húsmarhatartókat érintette. A nemzeti forrás alternatívájaként megjelenő 44,5 millió eurós közvetlen uniós támogatás a termeléstől elválasztott támogatás.     A kérődző szerkezetátalakítási és fejlesztési programban a gazdálkodóknak három feltétel közül kell egyet teljesíteniük, választás szerint a foglakoztatási, a beruházási vagy a szakmai továbbképzési területen. Az államtitkár hangsúlyozta, a cél az volt, hogy minél könnyebb feltételeket szabjanak.     Az államtitkár kitért arra is, hogy ebben az évben a kifutó top-up és az új program párhuzamosan zajlik, így összességében 26 milliárd forintra lehet pályázni. Az érintettek május 15-ig jelentkezhetnek be a programba az ez évi egységes kérelemben.
    Czerván György szólt arról is, hogy a jogszabály előkészítését komoly egyeztetések előzték meg, a miniszter által már aláírt jogszabályt várhatóan a napokban hirdetik ki.

Forrás: MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.