2020.04.08., szerda , Dénes

Pályázat-figyelő

2012. április 02. hétfő • 07:57

Karcag két programmal csatlakozik a Darányi-tervhez

Karcag önkormányzata meglévő adottságait számba véve gyümölcs- illetve zöldségtermesztési programmal csatlakozik a közelmúltban meghirdetett Darányi Ignác Tervhez.

A terv ugyanis a város törekvéseivel megegyezően a helyben történő mezőgazdasági termelés, értékesítés és feldolgozás hármas egységét kívánja megerősíteni valamint támogatni - indokolta a döntés okát Dobos László, a nagykun település fideszes polgármestere MTI-nek.

A gyümölcstermesztés mind szélesebb körben való elterjesztésére hivatott programot a városgondnokság által működtetett facsemetekertre alapozzák. Az ott nevelt csemetéket kedvezményes áron kínálják majd eladásra a gyümölcsösök művelésére vállalkozó karcagiaknak - ismertette az egyik programot dióhéjban a városvezető.

Először azzal számolnak, hogy az emberek gyümölcsből csak saját célra elegendő mennyiséget termelnek, de hosszú távon a helyben történő feldolgozás lehetőségeinek bővítésével a termények hazai vagy külhoni piacokon való értékesítését is elképzelhetőnek tartják - tette hozzá.

Dobos László a másik, a zöldségtermesztés fellendítésére hivatott programról elmondta: annak fejlesztése összefügg a városban jelenleg zajló, nagyszabású jóléti beruházással, a strandfürdő korszerűsítésével.

A több száz millió forint értékű munka részeként ugyanis megteremtik a műszaki feltételeit annak, hogy az eddig fürdési célokra használt termálvízzel melegítsék majd a strand és a közelében lévő intézmények épületeit. Mivel a termálvíz hőmérséklete miatt további hasznosításra, így például fóliasátrak, üvegházak fűtésére is alkalmas, ezt a lehetőséget is szeretnék kiaknázni a strand közelében lévő állami földek tulajdonjogának megszerzése után.

A kertészeti zöldségtermesztés révén ki tudnák elégíteni a karcagi közintézmények e termények iránti szükségleteit, és e programmal a munkahelyek számának gyarapodásához is hozzájárulnának - húzta alá a városvezető.

A polgármester jelezte: mindkét program indítására körülbelül 10-10 millió forintot különítettek el az város idei költségvetési rendeletében. A sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen teendőként említette meg a város határában lévő mezőgazdasági útvonalak karbantartását, felújítását.

Ezt a feladatot pályázati pénzből szeretnék megoldani, úgy, hogy a pályázathoz kellő önerőt az önkormányzat és a helyi agrárvállalkozások közösen adnák össze.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.