2022.01.18., kedd , Piroska

Pályázat-figyelő

2012. március 07. szerda • 14:14

Támogatás tejtermelőknek és rizstermesztőknek

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén ismét meghirdeti a tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére adható támogatást, valamint bevezeti a különleges rizstámogatást. Az összesen több mint 13 milliárd forintos támogatási összeggel mindkét ágazatban megőrizhető a hazai termelés - tájékoztatott a minisztérium.


A forrásokra az egységes kérelem beadásakor kell pályázni május 15-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. 
    
A mintegy 3.100 tejtermelő az idén 45 millió eurót, közel 13 milliárd forintot kap különleges tejtámogatásra.

    
A VM kiemeli: Magyarország uniós csatlakozása óta fontos szerepet játszanak a mezőgazdaság
ban a nemzeti kiegészítő (top-up) támogatások, amelyeket az idén lehet utoljára igényelni. 2013-ban ugyanis Magyarország eléri az uniós közvetlen támogatási szint 100 százalékát, és a továbbiakban nem lehet nemzeti kiegészítést fizetni a gazdálkodóknak. A VM 2011 első félévében előkészítette azokat a konstrukciókat, amelyek 2012-től kezdődően alkalmasak a kifutó top-up támogatások pótlására.
    
A tárca Magyarország nemzeti érdekének nevezi a rizstermesztés további fenntartását, ezért a kifutó top-up helyett a VM bevezeti a különleges rizstámogatást, amelynek fedezetét a meglévő uniós források átcsoportosításával biztosítja. Az új jogcímmel várhatóan 380 millió forintos forráshoz juthat a mintegy 2800 hektáron gazdálkodó, közel 30 hazai rizstermesztő. A támogatás feltétele a rizstermelési kötelezettség megtartása. 

    
Az intézkedésekkel mindkét ágazatnál - a gazdasági folyamatok kedvezőtlen hatásainak mérséklésével - megőrizhető a hazai termelés, és ösztönözhető a gazdálkodók munkahelyének megtartása - áll a közleményben. 

    
A várható támogatás mértéke függ a jogcímre jelentkező termelők számától, a tejtermelők által leadott tejmennyiség kilogrammban meghatározott tömegétől, illetve a rizstermelésbe bevont terület nagyságától - fűzik hozzá.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.