2021.06.24., csütörtök , Iván

Pályázat-figyelő

2012. május 10. csütörtök • 07:46

Több mint 50 milliós támogatással épült palackozót avattak Neszmélyen

A Komárom-Esztergom megyei Neszmélyen 120 millió forintból megépített palackozóüzemet és tárolópincét avatott fel szerdán a Szöllősi Pincészet, a fejlesztéshez 51 millió forint támogatást kaptak a Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében.

A családi pincészet vezetője, Szöllősi Mihály az MTI-nek elmondta, hogy új csarnokot építettek, ahol a palackozó és a címkéző gépsor kapott helyet, valamint 700 hektoliterrel bővítették a tárolótér kapacitását és 90.000 palack bor elhelyezésére alkalmas raktárat alakítottak ki. 
    
A Szöllősi Pincészet 35 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik, ebből tavaly 15 hektárt újratelepítettek, valamint további 40 hektárról vásárolják fel a szőlőt. Szerződéses partnereiknek megszabják a szőlőtermesztés technológiáját, előírják az elvégzendő munkákat és a növényvédő szereket is biztosítják.

    
Évente 2.500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. Kísérleti termékük a teljesen tartósítószer nélküli szőlőmust. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130.000 tételt adnak el, ez a mennyiség az új beruházással várhatóan növekszik.

    
A társaság éves árbevétele 100 millió forint. A 1830-ban gróf Zichy Miklós által építetett pincéjükben 450 hektoliter bort tölgyfa hordókban érlelnek, 4.500 hektolitert hűtött rozsdamentes acéltartályokban.

    
A pince egy részét eredeti állapotában, nemesi címerrel beépített téglákkal állították helyre, kupolájában bormúzeum található. A mostani beruházással a palackozó épület tetőterében alakítottak ki kóstolóhelyiséget a borturizmus fogadása érdekében.

    
A Szöllősi Pincészet 2009-ben az Év Pincészete díjat nyerte el, mely a magyar borászat legrangosabb elismerése. Borászati üzemük a Nyugat- Magyarországi Egyetem mintagazdasága, együttműködnek Corvinus Egyetem Borászati Tanszékével és a Budapesti Corvinus Egyetem Soós István Borászati Szakközépiskolával.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.