2020.04.05., vasárnap , Vince

Pályázat-figyelő

2012. május 04. péntek • 08:10

Több tízmilliárd friss pénz pályázható az ÚMVP keretében

Az idén öt erdészeti támogatási jogcímet is megnyit a Vidékfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) az erdőtulajdonosok számára, több tízmilliárd forint értékben - jelentette be V. Németh Zsolt, a tárca vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

 

Legrövidebb határidővel a Natura 2000 területekre eső magánerdők tulajdonosai számíthatnak, a környezetkímélő gazdálkodáshoz nyújtott kompenzációs támogatást ugyanis május 15-ig igényelhetik a gazdálkodók az egységes kérelemben, de júniusig a szokásos szankciók mellett még módosíthatják a kérelmüket. Az idén és jövőre rendelkezésre álló keret 35,8 millió euró. A hektáronkénti 40-230 euró támogatás a Natura 2000 területekhez sorolt erdők fenntartásában az úgynevezett kieső jövedelem 60 százalékát pótolja. Újdonság, hogy bizonyos esetekben akácosok kezelése is támogatható.

Szintén szűk határidővel igényelhető a fiatal erdők kezelését, állománynövelését segítő támogatás is: erre május végéig adhatnak be pályázatokat az érintett, legalább 20 hektáros területtel bíró gazdálkodók. A rendelkezésre álló keret 6,666 millió euró, egy-egy igénylő összesen 21 millió forint támogatást kaphat.

Az erdészeti potenciál helyreállítását támogató jogcím esetében a szaktárca növelte az igényelhető alaptámogatás összegét: korábban hektáronként 200-800 euró között mozgott elnyerhető összeg, most a felső határ valamivel több mint 2.000 euró lehet hektáronként. Az úgynevezett kiegészítő támogatás összege a korábbival azonos, azaz maximálisan 412 euró hektáronként. A 2012-ben és 2013-ban rendelkezésre álló összeg 10,738 millió euró, a támogatási kérelmeket pedig idén október-novemberben, jövőre pedig októberben lehet majd beadni.

Szinten ebben az időszakban lehet majd az erdő szerkezetátalakítási támogatásra beadni a kérelmeket. A program keretében elsősorban a tájazonos, őshonos fafajok telepítését szeretnék támogatni. Könnyítés a korábbi pályázati fordulókhoz képest, hogy már nem írják elő a tarvágás elvégzését a támogatási kérelem beadása előtt. Az ötödik, idén megnyíló erdészeti jogcím az erdő környezetvédelmi támogatás. A rendelkezésre álló keret a programozási időszak végéig 41,278 millió euró. A tárca egyébként itt is megemelte a hektáronként kifizethető összeget, 873 euróról 2365 euróra.

Magyarország területének jelenleg 20,7 százalékát, több mint 2 millió hektárt borítja erdő. A terület az elmúlt években is folyamatosan növekedett. A szaktárca távlati célja az, hogy az ország területének 27 százalékán legyen erdő. Ez a következő 50 évben valósítható meg úgy, hogy évente 10-15 ezer hektárral nő majd Magyarországon az erdővel borított területek nagysága - mondta Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.


Forrás: Napi Gazdaság


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.