2020.04.05., vasárnap , Vince

Pályázat-figyelő

2012. április 04. szerda • 08:15

VM: új támogatás a földieper- és málnatermelő gazdáknak

Évi 391 ezer euró, azaz mintegy százmillió forint támogatáshoz jutnak ez évtől az egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosult magyar földieper- és málnatermelők - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az eddig hatályos európai bogyósgyümölcs támogatási rendszerben az Európai Unió csak feldolgozott gyümölcsre adott támogatást. Magyarországon a bogyósgyümölcs feldolgozása nem jelentős, a korábban rendelkezésre álló forrásból így csak csekély mértékben részesülhettek a magyar termelők. 
    
Az új uniós szabályozással 2012-től a termelők juthatnak hozzá a közösségi forrásokhoz. A közlemény szerint a támogatás elősegíti a vidéki munkahelyek létrejöttét, és kiszámítható jövedelmet ad a málna- és földieper termesztőknek. 

    
A gazdák a bogyós gyümölcs elkülönített támogatást a már jól működő egységes kérelemmel igényelhetik, amelyhez a 2008-ban jóváhagyott - SAPS rendszer szerinti - termőterületeket veszik alapul.

    
A mintegy 900 hektáron gazdálkodó 6-800 kistermelő május 15-ig nyújthatja be egységes kérelmét területalapú és bogyósgyümölcs támogatásra is. Fontos, hogy 2012-ben a bogyósgyümölcs támogatási kérelem egyben a támogatási jogosultság megállapításának kérelme is egyben. A mindezt szabályozó rendelet április 3-tól hatályos - tartalmazza a közlemény.


Forrás: MTI


 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.