2019.09.20., péntek , Friderika

Agrárpénzek

2019. január 17. csütörtök • 15:39

2019 a beruházások éve lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A Vidékfejlesztési Program keretében jelentős forrás jut a helyi infrastruktúrákra és a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére is.

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít - mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára.


A Vidékfejlesztési Program keretében közel 1300 milliárd forintról hoztak döntést a tavalyi év végére - fotó: Kovács Zoltán/AM

A Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére.

A közel 700 fős Tiszaadonyban 95 %-os támogatással, mintegy 31 millió forint felhasználásával kerülhetett sor egy közösségi ház kialakítására,

illetve az épület új funkcióinak betöltéséhez szükséges eszközök beszerezésére.

A csaknem 300 lakost számláló Kérsemjénben pedig közel 27 millió forintos támogatással lehetőség nyílt a művelődési ház energetikai felújítására, valamint funkcióbővítésére. A beruházásoknak köszönhetően

a települések a mai kornak megfelelő, minden igényt kielégítő, valódi közösségi központtal bővülhettek,

amelyek ideális környezetet jelentenek majd a lakosság számára a kikapcsolódáshoz és a hasznos időtöltéshez.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Irányító Hatóság a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1300 milliárd forintról hozott döntést 2018 év végére, amelyből ez idáig az önkormányzatok közel 80 milliárd forint megítélt támogatásban részesültek.

Az elnyert beruházási források többek között

  • a településképet meghatározó épületek külső megújítását,
  • közösségi terek létrehozását,
  • külterületi helyi közutak fejlesztését,
  • egyedi szennyvízkezelési rendszer kiépítését,

valamint helyi piacok kialakítását, a tanyás térség felzárkóztatását szolgálják a kisebb településeken.

- A 2019-es év a beruházások éve lesz

- hangsúlyozta Kis Miklós.

A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott projektek megvalósítása már számos esetben megkezdődött, és várhatóan az idei évben egyre több helyszínen kerül sor az elkészült fejlesztések átadására és birtokbavételére.

agrotrend.hu / AM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.