2019.06.18., kedd , Arnold,Levente

Agrárpénzek

2017. október 04. szerda • 15:38

208 milliárd forint előleg érkezik a gazdák számlájára

Október 16-án kezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése.

- Több tízezer olyan gazdálkodó van, akiket súlyosan érintett az idei évben tapasztalható fagy, jégeső és aszály. Mindez jogalapot adott arra, hogy 2017-ben az előző évek gyakorlatával összhangban Magyarország az előlegfizetés magasabb mértékét kérje az Európai Bizottságtól - közölte Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Az előlegfizetést a bizottság az Emga (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében 70, míg az Emva támogatásoknál (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) 85 százalékos mértékben engedélyezte. 

Feldman Zsolt és Kis Miklós Zsolt - fotó: agrotrend.hu

- A magasabb mértékű előlegfizetés a gazdálkodók számára érdemi segítséget jelent - tette hozzá a helyettes államtitkár.

A következő időszak támogatási mértékének meghatározásánál a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik alapul, ami 310,67 forint.

Ez a mostani támogatási szezonban mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást jelent hektáronként.

 - A 2015-ben indult támogatási rendszer sokkal komlexebb és összetettebb, mint az ezt megelőző. Nagyon komoly együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy az újszerű problémák megoldhatóak legyenek, ezért is fontos a kormányzati oldal és a szakmai szervezetek részéről létrejövő munkacsoport működése - jelentette ki Feldman Zsolt.

Példaként említette, hogy a munkacsoport egyeztetéseinek eredményeképp az idei évtől bevezetésre került az állattenyésztéshez kapcsolódó termeléshez kötött támogatások esetében is az előzetes ellenőrzés.

- A nyáron lezajlott előzetes ellenőrzések pozitív képet mutatnak, sokal kevesebb probléma feltárására volt szükség, mint korábban

- mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár Horizontális Feladatok Végrehajásáért Felelős igazgatója. Hangsúlyozta: már folynak a jogszerű földhasználat-vizsgálatok, a héten indulnak a keresztellenőrzések, a jövő héten pedig a falugazdászok segítségével az adategyeztetés is kezdetét veszi. Mindez lehetővé teszi, hogy október 16-án megkezdődjön a korábbi éveknek megfelelő ütemezésű előleg kifizetés.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: a Vidékfejlesztési Programhoz is köthetőek olyan előleg kifizetések, amelyek jelentős mértékben tudják javítani a mezőgazdaság pénzügyi helyzetét.

Az agrár-környezetgazdálkodási programnál és az ökogazdálkodók számára nyújtott támogatásoknál is a lehető legnagyobb mértékű előleg kifizetések fognak megvalósulni.

- Vannak még olyan nem beruházási jellegű támogatási intézkedések, amelyek normatív típusú támogatásnak minősülnek, ilyenek például a természeti hátránnyal érintett területek, vagy a Natura 2000-es területeken gazdálkodók támogatásai. Ezeknél is kalkulálunk az előzetes kifizetésekkel - tájékoztatott az államtitkár. 

Az előlegfizetés a beruházási jellegű támogatásoknál is lehetséges. Már megkezdődött a trágyatárolók építésére, valamint a településképet meghatározó épületek felújítására vonatkozó kifizetési kérelmek ügyintézése is.

A 2017. október 15-ig történő, pénzügyi fegyelem alkalmazásából eredő visszafizetések nem keverendőek össze a 2017. évi egységes kérelem keretében benyújtott kérelmekhez kapcsolódó előleg kifizetésekkel.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Fókuszban
Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Tűzgyújtási tilalom az Alföldön

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

Több, mint száz falu halt ki a forróság és az aszály miatt

A példa nélküli hőség soesem látott mértékű szárazsággal jár, ...

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.