2021.05.14., péntek , Bonifác

Agrárpénzek

2018. szeptember 11. kedd • 09:50

40 milliárd forint az élelmiszer-feldolgozás fejlesztésére

A bor- és szőlőágazat korszerűsítése 10 milliárd forintot lehet felhasználni a pályázati forrásból.

Átadták a Sotiva Seed Kft. 170 millió forint értékű beruházással létrehozott máktisztító üzemét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban hétfőn.


A teljes mákfeldolgozást Tiszavasváriba szeretnék telepíteni - fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta, a tárca nemrégiben egy 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé, amelyből 40 milliárd forintot az élelmiszer-feldolgozás korszerűsítésére,

a fennmaradó 10 milliárd forintot pedig a bor- és szőlőágazat fejlesztésére lehet felhasználni.

- Ezzel a kiírással a Sotiva Seed Kft.-nek is lesz lehetősége további fejlesztésekre, ugyanis a társaság a mostani gépbeszerzés után egy mákmosó eszközre is benyújthatja a pályázatát - tette hozzá a tárcavezető.

Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, Tiszavasvári környékén nagy hagyományai vannak a máktermesztésnek és -feldolgozásnak. Sotkó Gyula ügyvezető elmondta, a máktermeléssel, feldolgozással és értékesítéssel foglalkozó társaság eddig tevékenységét bérmunkában végeztette,

a tervek szerint a jövőben a teljes mákfeldolgozást Tiszavasváriba szeretnék telepíteni.

- Ennek első beruházása egy máktisztító gép üzembe állítása volt, emellett a termeléshez szükséges más eszközöket, targoncákat és csomagológépeket is vásároltak. A beruházást saját erőből finanszírozta a Sotiva Seed Kft. - mondta az ügyvezető.


Az idén eddig 800 millió forintos árbevételt realizált a cég és16 munkavállalót foglalkoztat - fotó: Pelsőczy Csaba (AM)

Hozzátette, a cég kiemelten kezeli a mák nemesítését, mivel az étkezési mák készítéséhez alacsony, míg az ipari mák létrehozásához magas morfin- és alkaloidtartalom szükséges.

- A mákot csak nemesítéssel lehet finomítani, a Sotiva Seed Kft. jelenleg 4 helyen végeztet valamilyen nemesítést

- mondta.

Sotkó Gyula tájékoztatása szerint a cégnek folyamatosan nő az árbevétele, 2016-ban 16 millió, 2017-ben pedig már 612 millió forint volt.  A nyilvános cégadatok szerint a társaság adózott eredménye 2 évvel ezelőtt egymillió forint, míg 2017-ben már 97 millió forint volt.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.