2019.05.25., szombat , Orbán

Agrárpénzek

2018. december 06. csütörtök • 10:42

420 millió forint jut a Kárpát-medencei falugazdász programra

Idén elindult a Kárpát-medencét lefedő falugazdász program.

Idén elindult a Kárpát-medencét lefedő falugazdász program, a hálózat működtetésére évi 420 millió forint kormányzati támogatás áll rendelkezésre - mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.


fotó: Délmagyar

Farkas Sándor köszöntő beszédében elmondta, hogy az összegből több mint 100 külhoni szakember láthatja el fontos információkkal és a gazdálkodáshoz szükséges tanácsokkal a határon túl élő magyar termelőket.

- A falugazdászok munkájának eredményeként a külhoni mezőgazdászok bekapcsolódhatnak az anyaországi kül- és belkereskedelembe is, a támogatások által pedig megerősödhetnek a határon túli magyar gazdaságok

- tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az agrártárca 2012-ben kezdte el kiépíteni külhoni agrárkapcsolatait, amelynek köszönhetően a minisztérium mostanra egy jól működő, az agrárium teljes területét átfogó kapcsolati hálóval rendelkezik.

A mezőgazdaság, a vidékfejlesztés a Kárpát-medencében egy rendkívül fontos terület, hiszen a külhoni magyar lakosság mintegy 70%-a él vidéki környezetben, és 30%-kuk tartósan, az agráriumból tartja el családját.

- Mintegy 40 külhoni civil kapcsolattal van folyamatos kapcsolata az agrártárcának, amellyel mintegy félmillió, külhoni magyar gazdálkodó szólítható meg

- mondta.

Az államtitkár szerint nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében folyamatosan jelenlévő kérdés a generációváltás problémája. Ezért prioritás a szakképzés támogatása. A tárca 2014-ben indított és azóta minden évben megvalósított ösztöndíjprogramja az agrárszakon tanuló, kiemelkedő teljesítményt nyújtó külhoni egyetemista fiatalokat támogatja.

- Fontos a felnőtt szakképzés támogatása, valamint a határon túli helyi termelők segítése is - tette hozzá.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Fókuszban
 Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

Csütörtöktől NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow - Mezőfalván

A NAK és a MEGFOSZ közös erővel, május 23-24-én rendezi

A biztonságos repcetermesztés záloga

A biztonságos repcetermesztés záloga

Úgy véljük, hogy továbbra is érdemes repcét termelni,

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.