2021.01.27., szerda , Angelika

Agrárpénzek

2019. március 05. kedd • 13:12

6 nap alatt több mint 10 ezer aláírás - Itt tart a petíció a magyar gazdákért

A támogató aláírásokat május 3-ig várják.

Országjárásra indulnak az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Fidesz-frakció Mezőgazdasági bizottságának tagjai, hogy minél szélesebb körben ismertessék a Közös Agrár Politika (KAP) tervezett forráselvonása következtében kialakuló helyzetet.

Ahogyan arról az agrotrend.hu beszámolt, az aláírásgyűjtéssel a KAP hazánknak jutó forrásmegőrzés társadalmi támogatottságát demonstrálnák az Európai Bizottság felé.


A forráselvonás nemcsak a gazdákat érinti, hanem a kistelepüléseken, falvakon élőket is - fotó: agrotrend.hu

- Számos érvet fel tudunk sorakoztatni, hogy a KAP teljes költségvetésének mintegy 20-25 %-os mérséklése miért nem megoldás, ráadásul a szűkebb forrásokkal meggátolnának minket a fejlődésben - jelentette ki Nagy István agrárminiszter sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy Magyarországon közel 500 ezer gazda tevékenykedik, az agrárium magyar családok megélhetését biztosítja. 

A területalapú támogatásokra vetítve hektáronként 15-20 ezer forintos mínusz érné a gazdákat, de a termeléshez kötött támogatásokat és a Vidékfejlesztési Program összes forrását is érintené az elvonás.

A 2018 májusában megjelent uniós költségvetés-tervezet alapján, vagyis a KAP költségvetésének csökkentése mellett az elvont támogatásokkal a migránsok letelepedésének és vidéki közösségekbe való integrációját segítenék elő. 


Jakab István: még a megítélt források elérhetősége is bizonytalanná válik - fotó: agrotrend.hu

A szaktárca vezetője szerint mivel a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, ráadásul az Európai Unió egyre komolyabb elvárásokat támaszt irányukba a környezeti fenntarthatóság javítása, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében, veszélybe kerülhet a vidéken élők megélhetése.

Ez elfogadhatatlan

- hangsúlyozta Nagy István.


Nagy István agrárminiszter online írta alá a petíciót - fotó: agrotrend.hu

- Nemcsak az összeg nagysága súlyos, hanem a mód is, ahogy a KAP keretében biztosítandó források elérésén módosítanának - húzta alá Jakab István Magosz-elnök.

A forráselvonás terve már - a jelenleg is futó - 2014-2020-as időszakra vonatkozó költségvetés felülvizsgálatánál is felmerült, majd 2016-ban már kiemelt ügyként tárgyalták. Akkor a tárgyalások utolsó szakaszában sikerült megakadályozni, hogy a tagállamok, a vidékfejlesztési források rovására, migráns-segítő civil szervezeteket támogassanak. Az új, 2020 utáni KAP tervezésekor azonban ismét felmerült a migráció kérdése.

Közösek a magyar és a V4-ek gazdáinak érdekei, ehhez csatlakozott még másik 8 tagállam, a Baltikum és a balkáni országok.

A májusban leköszönő parlament és bizottság már nem hoz döntést az új KAP-ról, mivel az Európai Parlament frakciói között és az egyes frakciókon belül sincs megegyezés számos kérdésben, így a következő Parlament dönthet majd a vidék jövőjéről.

Azok a mezőgazdasági termelők és az agráriumban érdekeltek, illetve bárki, aki egyetért a petíció felvetésével, kitöltheti azt online a
www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon vagy a falugazdászoknál és a NAK megyei igazgatóságain elérhető íveken 2019. május 3-ig.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.