FÓKUSZBAN

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország szeretné növelni Kínába irányuló exportját. ...

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

A kalászos szemenkénti vetése talán még mindig egy kicsit ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Agrárpénzek

2016. február 18., csütörtök • 13:46

Szőlészek figyelmébe: támogatás igényelhető a szőlőkabóca elleni védekezésre!

A szőlő növényvédelméről szóló cikkben külön figyelmet fordítottunk az aranyszínű sárgaság fitoplazmára, amelynek terjedéséért az amerikai szőlőkabóca a felelős. A probléma súlyosságát az is mutatja, hogy a Földművelésügyi Minisztérium 2016-tól támogatja az amerikai szőlőkabóca ellen folytatott védekezéseket annak érdekében, hogy a betegség terjedését megakadályozzuk.


fotó: gyulaihirlap.hu

A NÉBIH már korábban készenléti tervet dolgozott ki a probléma megállítására. A kórokozó karantén károsító, hiszen az esetleges fertőzés a szőlő tőkékre nézve egy kondícionális leromlás után végzetes lehet. A felelős hatóság a betegség terjesztéséért felelős kártevőre komoly előrejelzési, csapdázási eljárást és vizsgálatot folytatott már az elmúlt néhány évben is, amelynek eredményeit ezen a honlapon közzé is teszik.

 A támogatás mértéke a megjelent rendelet alapján a növényvédő szer vételárának 50 százaléka, de szőlőültetvény hektáronként legfeljebb 8.000 forint. Árutermelő ültetvény esetén az egy termelőre jutó maximális támogatás összege 160.000Ft lehet.

A rendelet szerint, a támogatást a növényvédő szer beszerzése előtt, már jelezni kell az MVH fel, amelyre 2016. március 1-től lesz lehetősége a gazdáknak.

A támogatási összeg lehívása a tárgyév augusztus 15-éig folytatható le. A támogatás jogosságáról első lépésként a növényvédelmi tevékenységet felügyelő növény és talajvédelemért felelős hivatal bírálja el, amelyet továbbít a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé.

Az aranyszínű sárgaságot okozó fitoplazma egy olyan kórokozó, ami jelentős kárral fenyegeti hazánkat, amely terjedésének megállítása mindannyiunk feladata és felelőssége. A betegség terjesztéséért felelős kártevő gyérítésének támogatásával kapcsolatban a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendeletből tájékozódhat.

A betegséghez kapcsolódó készenléti tervhez elérhető információkat az alábbi linken érheti el.


agrotrend.hu / Benedek Borbála

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.