2020.09.29., kedd , Mihály

Agrárpénzek

2019. december 06. péntek • 13:05

A Baromfi-Coop kötvénykibocsátása sikeres volt

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében került sor novemberben a Baromfi-Coop kötvénykibocsátására – derül ki az Erste Bank közleményéből. A tranzakció több szempontból is kiemelkedő az NKP eddigi történetében: a program keretében elsőként került sor feldolgozóipari cég sikeres kötvényaukciójára, a jegyzett kötvények által bevont források összértéke elérte a 29,4 milliárd forintot, az elért átlaghozamok pedig mindkét aukción a kibocsátó számára igen kedvezően, 2,36, illetve 2,47 százalékon alakultak.

A 7, illetve 8,5 éves futamidőre kibocsátott kötvények révén bevont források három célt szolgálnak:

  • egyrészt a meglévő hitelállomány részbeni kiváltását,
  • másrészt a piaci és termékpaletta szélesítését célzó akvizíciókat,
  • harmadrészt pedig folyamatban lévő és új beruházások finanszírozását.

fotó: pixabay.com

E beruházások keretében kerülhet sor egy új baromfitelep, valamint vágó-, keltető- és továbbfeldolgozó üzemek létesítésére. Az aukció lezárását követően a kötvénykibocsátás során megszerzett források már jóváírásra kerültek a társaság bankszámláin, a források felhasználása részben már megtörtént, illetve folyamatban van.

Magyarország csirkehús-előállításának 43 százalékát a Master Good csoport biztosítja. A cég értékesítésében az európai piacok mellett az Európán kívüli export piacok – Kanada, Dél-Afrika, Japán, Hongkong, Szingapúr és Vietnám – is meghatározók.

Az új beruházások a jelenlegi heti 1,3 millió darab csirke levágását és feldolgozását jelentősen tovább növelik majd. Ezzel európai szinten is meghatározó szereplő lesz a Master Good csoport – hangsúlyozza Bárány Péter, a Baromfi Coop Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Amennyiben egy vállalat a kötvényen keresztül zajló forrásbevonás mellett dönt, befektetési szolgáltatót is választania kell – ilyen tevékenységet hazánkban jelenleg a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások nyújtanak.

A Baromfi-Coop sikeres kötvény kibocsátási sikerében jelentős szerep jutott az Erste Banknak, amely befektetési szolgáltatóként már a hitelminősítési fázistól kezdve végezte a szervezői, forgalmazói feladatokat (továbbá a kötvények futamideje alatt árjegyzőként és fizető ügynökként jár el), valamint a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda jogi és a BDO Corporate Finance Kft. pénzügyi tanácsadó szakértőinek, akik a két kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumokat állították össze.

„A sikeresen lezajlott kötvénykibocsátás jelentős előrelépési lehetőséget biztosít a Baromfi-Coop számára – magyarázza Huth Gabriella, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere. – A hosszú távra rögzített feltételekkel kibocsátott értékpapírok új növekedési szakaszt nyitnak a cég történetében, miközben az aukción elért kedvező hozam jelentősen gyorsítja a bevont források megtérülési idejét.”

Az MNB 2019. július elsején indult Növekedési Kötvényprogramjának keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben hazai székhelyű nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó (legalább B+) minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol, ezzel elősegítve, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett megfelelő mértékben támaszkodjanak más finanszírozási formákra is.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.