2019.08.25., vasárnap , Lajos,Patrícia

Agrárpénzek

2017. december 31. vasárnap • 14:26

A források 85 százalékát kötötték le a nyertes pályázók

Az év végére a vidékfejlesztési források jelentős része elkelt, a program keretének közel 85 százalékát már lekötötték a nyertes pályázatok. Az elbírálás folyamatos, így ez az arány az év utolsó napjaiban, valamint a jövő év elején tovább emelkedik majd. Az úgynevezett maradványpénzeket pedig újra meghirdeti a Miniszterelnökség, így az év elején energiahatékonysági beruházásokra és borszőlő-telepítésre is kérhetnek támogatást a gazdálkodók.

Teljesülni látszik a Miniszterelnökség korábban kitűzött célja,

az év végére a Vidékfejlesztési programban (VP) lekötött összeg eléri a keret 85 százalékát, ami több mint 1120 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: mára egyértelműen látszik, hogy sikerült felgyorsítani az elbírálásokat. A program pályázatainál eddig 157 ezer támogatói döntés született, ebből több mint 9 ezer kérelem beruházási jellegű.

Összességé­ben elmondható, hogy a VP az egy évvel későbbi indulása ellenére mára behozta lemaradását. A döntéshozatal az év utolsó napjaihoz közeledve is folyamatosan zajlik, a kötelezettségvállalás összege így dinamikusan nő – emelte ki az államtitkár.

Az elmúlt napokban hirdetett eredményt a tárca a terménytárolók, -szárítók és -tisztítók építésére, korszerűsítésére megjelentetett felhívás esetében, ahol első körben 838 mezőgazdasági termelő kérelme nyert támogatást. Ők mintegy 38 milliárd forintot fordíthatnak beruházásaik megvalósítására.

fotó: kamaraonline.hu

Mindemellett azon pályázatoknál is várhatók újabb eredmények, ahol korábban már részeredményt hirdetett a Miniszterelnökség.

Ilyen például

  • a kertészeti gépbeszerzésre, valamint
  • az ültetvénytelepítésre,
  • a gomba- és hűtőházak,
  • üvegházak létesítésére kiírt felhívás.

fotó: Pixabay

Az úgynevezett diverzifikációs pályázatát ugyanakkor visszahívta a Miniszterelnökség, mivel a korábban elrendelt vizsgálat számos visszaélésre mutatott rá.

A Vidékfejlesztési program keretéből eddig mintegy 200 milliárd forint jutott el a nyertes pályázókhoz, ennek pontosan a felét az idén fizették ki a gazdáknak. Az államtitkár szerint a kifizetéseket ebben az évben hátráltatták az Európai Unió szigorú előleg-kifizetési előírásai, amelyek – szemben más operatív programokkal – az agrárcélú fejlesztéseknél csak biztosítéknyújtás mellett teszik lehetővé az előleg igénylését. Ettől csak néhány esetben, például az önkormányzatok esetében lehet eltérni.

– A szigorú előírások miatt szinte alig érkeztek be beruházási jellegű előleg-kifizetési kérelmek a Magyar Államkincstárhoz, így kifizetésre sem volt mód – jegyezte meg Kis Miklós Zsolt. Becslése szerint az év utolsó napjaiban még néhány milliárd forintot utalhatnak át a gazdáknak, nagyobb összegű kifizetésre csak jövőre számít.

Az államtitkár szerint a beruházásoknál a közbeszerzések lefolytatása is időigényes feladat, így a kifizetési kérelmek várhatóan jövőre jelennek majd meg a kincstárnál.

Ugyanakkor leszögezte, hogy amint megkapták a kérelmeket, azonnal megkezdődik az ellenőrzés és a folyósítás.

Bár a legtöbb vidékfejlesztési forrás már elkelt, a Miniszterelnökség január elején két újabb felhívást hirdet meg. Mivel az energiahatékonyság javítása fontos része a VP-nek, ezért az eddig felhasználatlan összegeket önálló pályázatként, változatlan céllal újra meghirdeti a tárca. A felhívás keretében 30 milliárd forintra a mezőgazdasági üzemek, 5 milliárd forintra pedig az élelmiszeripari kisvállalkozások pályázhatnak majd. Emellett a borászati ágazat számára fontos felhívás megjelenésére is számítani lehet, ami a borszőlő-ültetvények telepítését hivatott támogatni.

A 4 milliárd forintos keret terhére a borpiaci szabályozás szerinti telepítési engedéllyel rendelkezők nyújthatják be kérelmüket. A felhívások társadalmi egyeztetése véget ért, az év eleji megjelenésüket követően várhatóan 2018. február második felétől lehet majd a kérelmeket benyújtani.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.