2021.09.23., csütörtök , Tekla

Agrárpénzek

2017. március 09. csütörtök • 10:43

A gazdák fizetik meg egy-egy politikai döntés árát

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a KAP forrásait a gazdák kapják. A magyar álláspont szerint a vidékfejlesztési pillér keretein belül továbbra is biztosítani kell a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát.

Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Uniónak 2020 után is megfelelő költségvetésű, erős Közös Agrárpolitikája (KAP) legyen. Ennek érdekében szoros tagállami összefogásra lesz szükség – monda Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi brüsszeli ülése után.

A magyar szaktárca vezetője rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban számos alkalommal előfordult - így például az orosz embargó esetében -, hogy a gazdák fizették meg egy-egy politikai döntés árát és ezt a hibát nem szabad újra elkövetnie az Uniónak. Nem elfogadható, hogy az elhibázott brüsszeli politika miatt is kialakult migrációs válság hatásait a Közös Agrárpolitika rovására kezeljék. A kormány számára kiemelten fontos, hogy a KAP forrásait a gazdák kapják, ezért az új kihívásokat csak az annak megoldására szánt többletforrások biztosításával tudjuk elfogadni - írja közleményében az agrártárca.

Fotó:123RF

A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, az Európai Bizottság február elején nyilvános társadalmi konzultációt hirdetett a 2020 utáni KAP-ról. A május 2-án záruló konzultációs időszak alatt a Bizottság által feltett kérdések alapján a mezőgazdasági termelők, magánszemélyek és az érdekelt szervezetek megoszthatják a Bizottsággal a KAP jövőjére vonatkozó elképzeléseiket, javaslataikat. Jelentős érdeklődés mutatkozik a 28 tagállamban, hiszen egy hónap alatt több mint 11 ezren töltötték ki a kérdőívet. Ez a 2013-as agrárpolitikai reform előkészítése során beérkezett válaszok kétszerese.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a magyar gazdatársadalom álláspontja is erőteljesen megjelenjen Brüsszelben, ezért a kérdőív kitöltésére szeretném bátorítani a magyar termelőket – mondta Fazekas Sándor. A nyilvános társadalmi konzultáció a 2020 utáni uniós agrárpolitika előkészítésének első fontos állomását jelenti. A beérkező válaszokat a Bizottság fel fogja használni a 2017 végén megjelenő közleménye kidolgozásakor.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén a Közös Agrárpolitika jövőjéről lefolytatott vita kapcsán Fazekas Sándor elmondta, a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt kiemelt prioritásként jelölte meg az agrárpolitika egyszerűsítését.

A közvetlen támogatások jelenlegi rendszere álláspontunk szerint kellő rugalmasságot biztosít a tagállamoknak saját modelljük kialakításához – fogalmazott a miniszter. Ezek fontos részei a termeléshez kötött támogatások, amelyek hozzájárulnak a vidéki területek gazdasági aktivitásának növeléséhez, a vidéken élők megélhetéséhez és a helyi munkalehetőségek megőrzéséhez. A mezőgazdasági piacok megfelelő működése érdekében fontos a biztonsági háló megerősítése, a piaci válságok megelőzésének elősegítése és a gyors válságkezelés – emelte ki a Tanácsülésen hozzászólásában Fazekas Sándor.

A magyar álláspont szerint a vidékfejlesztési pillér keretein belül továbbra is biztosítani kell a vissza nem térítendő támogatások túlsúlyát. A vidékfejlesztési programok végrehajtási szabályainak megalkotásakor meg kell őrizni a jelenlegi tagállami rugalmasságot. A 2020 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkozó bizottsági jogszabályi javaslatok megjelenése 2018 első félévében várható.

agrotrend.hu / FM  

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.