2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Agrárpénzek

2022. január 24. hétfő • 15:14

A járvány alatt sem tört meg a beruházási kedv

Kombájn, fejőház és drón: közös bennük, hogy a somogyi gazdaságok 2022-ben ezek beszerzésére, építésére is pályáznak.

– Új ventilátorokat helyeztünk el idén az istállókban – mondta Bakos Gábor, a kazsoki Bos-Frucht Agrárszövetkezet állattenyésztési igazgatója. – Nyáron kezdtük, decemberben fejeztük be, 50 millió forintba került. Cégcsoportunknál csaknem 2600 tehenet és szaporulatát tartják, a kazsoki telephelyről naponta közel 80 ezer liter tejet szállítunk a kaposvári tejüzembe. 

fotó: pixabay.com

2022-ben új takarmánytárolót építenek, s a fejési technológiát is korszerűsítik. A több százmillió forintos fejlesztés kora tavasszal kezdődhet. 

Gyenei Ferenc, a háromfai Agro Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: 430 hektáron új öntözőrendszert építenek, így az aszályos években is biztonságosan termeszthetik többek közt a csemegekukoricát, a zöldborsót és a hibrid kukoricát is. A beruházás szeptemberben indult, s elkészült a nagy víztározó és a nyomócsővezetéket is lefektették. Ahogy az időjárás engedi, folytatják a munkát, s március végére készülnek el. 

A 11 dolgozót foglalkoztató somogyvári Haladás Zrt. 650 hektárt művel. Berek Gábor elnök közölte: 60 millió forint értékű traktorvásárlásra pályáztak sikerrel, s egy drónt is sikerült beszerezniük, mely a szántókról, a növények állapotáról gyűjt adatokat. 2022-ben újabb drónt helyeznek üzembe. 

– Százmillió forintért kombájnt és traktort vettünk tavaly, s jövőre kisebb talajművelő eszközöket rendelünk –mondta Endre István, a hetesi Vikár mezőgazdasági szövetkezet elnöke. – Szárzúzó berendezés és vízszállító beszerzését tervezzük.  

Korszerűsítik a szárítókat 

Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke elmondta: a mezőgazdaságban az utóbbi időben jelentős fejlődés zajlott le. Az erőgépeken kívül a mezőgazdasági telephelyeket, létesítményeket is korszerűsítették Somogyban, s 2022-ben egyebek mellett a szárítók, istállók modernizálására van kilátás, s megyénk több térségében öntözőrendszerek építése és fejlesztése is időszerű már. 

agrotrend.hu / sonline.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.