2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Agrárpénzek

2017. április 05. szerda • 11:43

A kockázatos ágazatokon a javuló pénzügyi környezet segít

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárgazdaságért felelős Államtitkárságával együttműködve idén második alkalommal szervezte meg a „Finanszírozási folyamatok és támogatások alakulása az élelmiszergazdaságban, 2016” című workshopját.

A rendezvényen az agrárfinanszírozásban meghatározó bankok, garantőrök, és egyéb pénzügyi szervezetek képviselői vettek részt, valamint az FM, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AKI illetékesei. Az esemény célja a 2016. évi pénzügyi folyamatok értékelése, valamit a 2017. évi várható tendenciák áttekintése és megvitatása volt.

A résztvevők Kemény Gábor igazgatói köszöntője és az intézet rövid bemutatása után a mezőgazdaság és az élelmiszeripar 2016. évi támogatásairól és hitelezési helyzetéről hallhattak előadást. Ezt követően Szentirmay Zoltán, az FM főosztályvezetője részletesen ismertette a támogatáspolitika legújabb fejleményeit a finanszírozás szemszögéből. A program zárásaként a résztvevők kerekasztal-beszélgetésen fejthették ki a témával kapcsolatos véleményüket.

A rendezvényen elhangzott, hogy 2016-ban a támogatások tekintetében a SAPS és a kapcsolódó kifizetések játszották a főszerepet, miközben a hitelezési folyamatokat elsősorban a termőföldvásárlás finanszírozása mozgatta. Ez utóbbi mind a beruházási, mind pedig a kedvezményes hitelek állományára kedvező hatással volt, csakúgy mint a garantált hitelekére.

A visszatekintést követően az agrárágazat főbb szegmenseinek finanszírozási sajátosságai is áttekintésre kerültek. A rendezvény résztvevői között egyetértés mutatkozott abban, hogy több új támogatási jogcímnek és lehetőségnek köszönhetően a jövőben várhatóan javulhat a korábban kockázatosnak ítélt kertészet, állattenyésztés és élelmiszeripar helyzete.

A 2017-ben második alkalommal megrendezett „AKI Finanszírozási workshop” a résztvevők visszajelzései alapján hiánypótló szakmai esemény; kiemelt jelentőségét az adja, hogy lehetőséget teremt az agrárirányítás, az érdekképviselet és a finanszírozó szervezetek képviselői közötti közvetlen kommunikációra, az előző év történéseinek és az adott év lehetőségeinek közös áttekintésére.

A program a tervek szerint 2018-ban is megrendezésre kerül.

agrotrend.hu / AKI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.