2020.02.23., vasárnap , Alfréd

Agrárpénzek

2016. április 26. kedd • 15:00

A lassú ügyintézés miatt panaszkodnak a gazdák

Meglepte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, hogy az egységes kérelem benyújtását tömegesen indították el az április 7-i virtuális „kapunyitás” után a gazdálkodók.

A nagyszámú igénylő hamar túlterhelte az informatikai rendszert. A magyaridők.hu-nak nyilatkozó termelők szerint már egy ideje akadozik az MVH online rendszere, az egységes kérelem kitöltőfelülete gyakran lelassul. A gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy gyakran órákig nem elérhető a rendszer, s ha mégis sikerült kitölteni a szükséges rubrikákat, lefagy, s kezdhetik elölről a munkát. A tét nem kicsi, évről évre nagyjából 170 ezer gazdálkodó nyújt be egységes kérelmet, ráadásul idén 32 jogcímen tehetik ezt meg, amelyek közül a legnagyobb összeget a földalapú és a zöldítési támogatás teszi ki. Az elérhető közvetlen támogatások összege mintegy 400 milliárd forint.

Foto:123RF

Mintegy 170 ezer termelő pályázhat a támogatásra

– A lelassult rendszer miatt még nem érkezett hivatalos panasz az MVH-hoz, az ügyfelek telefonon és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársain keresztül is jelezték a problémát – közölte a hivatal. Tájékoztatásuk szerint a probléma forrása a szerver túlterheltsége volt, az április 7-én megnyílt felületen egyszerre nagyszámú kérelmet töltöttek ki, illetve adtak be az ügyfelek. A panaszok miatt a rendszer-üzemeltető újabb szervert állított be, a szakemberek folyamatosan finomhangolják a rendszer, amely jelenleg rendben működik – tették hozzá. A hivatal szerint a következő napokban valószínűleg tovább nő majd a rendszer terheltsége, így ismét előfordulhatnak olyan időszakok, amikor gondok lehetnek a felület gyorsaságával.

Tegnapig összesen 35 ezer kérelem kitöltését kezdték meg, illetve nyújtották be mintegy 1,5 millió hektárra a gazdálkodók. A termelők április 7-e óta adhatják be a kérelmeket, amire támogatáscsökkenés nélkül május 17-ig van lehetőségük.

Élénkül az agrárhitelezés

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja (nhp) áll a magyar mezőgazdaság növekedése mögött, a kedvezményes finanszírozási lehetőséggel eddig 650 agrárvállalkozás élt – derült ki az Atradius hitelbiztosító elemzéséből. A tanulmány szerint a mezőgazdaság részesedése az nhp második fázisára a kezdeti 14 százalékról 28 százalékra nőtt. A kihelyezett források legnagyobb része új hitel, ezen belül is sok a beruházási hitel, a második fázisban az új hitelek aránya 62 százalékot tett ki. A mezőgazdasági cégek mintegy 65 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg, amihez 30 milliárd forint hitelt használtak fel. A hitelbiztosító elemzése szerint a mezőgazdasági cégek összes kötelezettségállománya jóval meghaladja az 1000 milliárd forintot, mely a következő évben további négy százalékkal nőhet.

agrotrend.hu/magyaridok

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.