2020.10.22., csütörtök , El?d

Agrárpénzek

2020. szeptember 21. hétfő • 10:47

A legtöbb lízingszerződést a mikrovállalkozások kötötték

Idén összesen több mint százmilliárd forint forrást nyújtottak a lízingtársaságok a vállalkozásoknak a kedvezményes jegybanki konstrukciók, az NHP fix és az áprilisban indult NHP Hajrá keretében.

Csak az NHP Hajrához köthető finanszírozás öt hónap alatt meghaladta a negyvenmilliárd forintot. A lízingcégek szerint a kedvezményes finanszírozás segítségével megvalósuló eszközbeszerzések, fejlesztések tompítják a járvány negatív hatásait, emellett fontos szerepet kapnak a gazdaság újraindításában - írja Magyar Nemzet.

fotó: pixabay.com

Bár a koronavírus-járvány szinte minden szektorban komoly visszaesést okozott, tavasz óta több ezer vállalkozás vett igénybe a beruházása, eszközbeszerzése megvalósításához a jegybank kedvezményes programja, az Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá keretében lízingforrásokat – közölte a Magyar Lízingszövetség. A szervezet összesítése és a jegybanki adatok szerint a lízingcégek az NHP Hajrá indulásától, azaz április végétől augusztus végéig összesen 3474 vállalkozáshoz helyeztek ki összesen 40,4 milliárd forintot. Egy-egy vállalkozás több mint 11 millió forint kedvezményes forráshoz jutott, az átlagos futamidő pedig 5,6 év.

Az elmúlt időszakban a lízingfinanszírozási szerződések tekintetében a legkisebb cégek vitték el a pálmát. Mint azt Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára részletezte, április végétől 2239 mikrovállalkozás kötött 22,3 milliárd forint értékű lízingfinanszírozási szerződést az NHP Hajrá keretében. Ezzel párhuzamosan 797 kisvállalkozás 12,1 milliárd, 438 középvállalkozás 6 milliárd forint lízingforráshoz jutott. Ebből az is látszik, hogy kulcsszerepe van az NHP Hajrának a beruházásoknál, és a mikrovállalkozások is nagyon nyitottak a kedvezményes forrásból finanszírozható fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre – fűzte hozzá a szakember.

fotó: pxhere.com

A Lízingszövetség által készített összefoglalóból kiderül az is, hogy az NHP Hajrá tavaszi rajtja előtt az NHP fix programban juthattak forrásokhoz a vállalkozások. Utóbbiban összesen 228 milliárd forintot helyeztek ki a lízingtársaságok a magyarországi mikro, kis- és középvállalkozásokhoz, ennek több mint a negyedét, összesen hatvanmilliárd forintot idén. Ez egyben azt is jelenti, hogy a két NHP-s konstrukción belül csak ebben az évben több mint százmilliárd forint lízingfinanszírozást vettek igénybe az érintett társaságok.

Tóth Zoltán elmondta azt is, hogy a korábbi időszakokhoz hasonlóan az idén is a mezőgazdasági gépek és a kishaszongépjárművek lízingjénél veszik a legnagyobb arányban igénybe az ügyfelek az NHP-s konstrukciókat. Ez utóbbiaknál a részesedés növekedése folyamatos, immár az ügyletek megközelítőleg háromnegyede ebben a konstrukcióban jön létre. Emellett jelentős a jegybanki program aránya az építőgépek, a tehergépjárművek és az egyéb gépek, berendezések lízingfinanszírozásában is.

Az előttünk álló időszakról szólva a szakember úgy ítéli meg, hogy a koronavírus-járvány miatti fokozott bizonytalanság mellett, a jelenlegi adatok és az előrejelzések alapján, idén a tavalyi rekordnagyságú kihelyezés 75 százalékát érheti el a lízingpiac. Mindenesetre a fenti számok is mutatják, hogy a lízingcégek jelentős szerepet vállalnak a gazdaság fellendítésében a tisztán piaci, valamint az NHP Hajrához köthető konstrukcióikkal.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.