2022.05.25., szerda , Orbán

Agrárpénzek

2021. november 18. csütörtök • 12:49

A mezőgazdasági őstermelők adózása 2022-ben

A kormány bejelentése alapján 2022. január 1-től a minimálbér 200 ezer forintra fog emelkedni, ami a hatályos jogszabályok alapján az alábbi változásokat eredményezi a mezőgazdasági őstermelők adózása vonatkozásában.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján:

  • A mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői tevékenységéből származó – függetlenül attól, hogy a jövedelmét milyen módszerrel állapítja meg – bevételéből nem kell jövedelmet megállapítania, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben nem haladja meg az éves minimálbér felét.
  • Az éves minimálbér ötszörösének megfelelő éves bevétel átalányadózás esetén mentesül az adófizetési kötelezettség alól.
  • Az éves minimálbér ötszöröse és tízszerese közötti éves bevételrész után pedig alkalmazhatóak az átalányadózásra vonatkozó kedvező szabályok.
  • Fontos azonban, hogy a mezőgazdasági őstermelő az átalányadózást csak akkor alkalmazhatja, ha az e tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér tízszeresét nem haladja meg.

 

Fentiek értelmében a 2022. január 1-től életbe lépő bruttó 200 ezer forintos minimálbért alapul véve a mezőgazdasági őstermelők adózása az alábbiak szerint fog alakulni:

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása az őstermelőknek nyújtott adózást többszörözi azzal, hogy az átalányadózás felső értékhatára nem haladhatja meg a 4 főre számított átalányadózás értékhatárát, ami a 2022-ben bevezetésre kerülő minimálbér alapján 96 millió forint.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.