2021.11.28., vasárnap , Stefánia

Agrárpénzek

2020. február 21. péntek • 12:32

A növénytermesztésben várhatóan idén is a jég okozza majd a legtöbb mezőgazdasági kárt

Az egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebbé váló időjárási jelenségek a tavalyi évben is komoly hatással voltak a mezőgazdasági tevékenységre, idén pedig már az év elején nagy károkat okozott a Ciara viharciklon a mezőgazdasági épületekben, vagyontárgyakban. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági biztosító adatai szerint a legjellemzőbb kár 2019-ben a jégeső volt. A tapasztalatok alapján biztosításra idén is nagy szükség lesz, de emlékeztetnek, idén tavasszalismét lehet pályázni hozzá állami díjtámogatásra.

A szélsőséges időjárás extrém károkat okoz a mezőgazdaságban

fotó: wikipedia

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint évről évre egyre gyakoribbak az extrém időjárási körülmények, melyek koncentráltan idéznek elő akorábbi években megszokotthoz képest jóval nagyobb károkat a mezőgazdaságban is. Elmondható, hogy továbbra is a lábon álló növényállományokat érintik leginkább a károk: az összes kárbejelentés háromnegyede, és a kifizetett szolgáltatás közel 80%-a növénybiztosításokhoz kapcsolódik.

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta. 2019-ben a Groupama Biztosító növénykár kifizetéseinek közel 80%-át tették ki a jégveréssel kapcsolatos kifizetések.

A jégeső mellett a gazdáknak egyre többször kell szembesülniük a különösen nagy szélerősséggel érkező viharok, a növekvő villámtevékenység, a szupercellák, villámárvizek romboló hatásával. A bejelentett növénykárok mintegy ötöde kapcsolódott ezekhez az egyre intenzívebbé váló időjárási eseményekhez.Az elmúlt évben hazánkban öt (!) alkalommal is előfordult, hogy 100 mm feletti csapadékösszeggel napi csapadékrekord dőlt meg. Az alábbi településeken két-három havi átlagos csapadékmennyiség hullott 24 órán belül:

 

100 mm feletti, új napi csapadékrekordok 2019-ben

 

Május 29.

Dédestapolcsány, Borsos-Abaúj-Zemplén megye

141,2 mm

Június 16.

Rakamaz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

144,4 mm

Június 19.

Fonyód, Somogy megye

117,8 mm

Június 23.

Terpes, Heves megye

154,9 mm

Augusztus 1.

Bükkzsérc, Borsos-Abaúj-Zemplén megye

110,6 mm

 

Ciara nem kímélte a mezőgazdasági épületeket sem

Nemcsak a haszonnövényeket veszélyezteti azonban az extrém időjárás, az idei évben már februárban komoly károkat okozott a mezőgazdasági épületekben és a szabadban tárolt vagyontárgyakban a hazánkon is átvonuló Ciara viharciklon. A Groupama Biztosítóhoz az elmúlt heti viharok miatt közel 120 mezőgazdasági vagyonkárbejelentés érkezett, melynek kárértéke meghaladhatja akár a százmillió forintos értéket is. A legtöbb bejelentés a nyugati és az alföldi megyékből érkezett.

A mezőgazdasági károk fele három megyére koncentrálódott

2019-ben olyan időjárási körülményekkel találkozhattunk, melyek eddig nem voltak megszokottak, ilyenek a hirtelen jött viharok, vagy a váratlanul leesett sok csapadék. Különösen három megyevolt kitéve a hektikus, kiszámíthatatlan időjárás következményeinek. AGroupama Biztosító szolgáltatásainak jelentős részeis ezekhez a területekhez kapcsolódott, a mezőgazdasági kárkifizetések 48%-a a Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdák kárait enyhítette.

„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy igen rövid idő, akár pár óra alatt keletkeznek tetemes károk. A viharok, az esőzések egyre intenzívebbé válása az elmúlt években tapasztalt jelenség. Sajnos semmi nem utal arra, hogy ez a tendencia a jövőben kedvezőbb fordulatot vegyen, ezért továbbra is fontosnak tarjuk, hogy hangsúlyozzuk a biztosítási védelem fontosságát” – hívta fel a figyelmet Baranyi Szabolcs a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

A mezőgazdasági biztosítások kötését továbbra is ösztönzi az állami díjtámogatás, melyre várhatóan idén is április 15. és május 15. között pályázhatnak a gazdálkodók. A díjtámogatott növénybiztosítások népszerűségét jellemzi, hogy 2016 és 2018 között másfélszeresére nőtt az ilyen módon megkötött növénybiztosítások száma. 

A Groupama Biztosító az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mezőgazdasági állat, valamint vagyon- és felelősségbiztosításai esetében kibővítette a kockázatba vonható fedezetek körét, biztosításait emellett sokkal inkább személyre szabhatóvá, rugalmasabbá, a szakmai igényeknek jobban megfelelővé tette.

Szolgáltatásai megújításával a Groupama Biztosító így a teljes mezőgazdasági vertikum számára a legkorszerűbb növény-, állat-, valamint vagyon- és felelősségbiztosításokat kínálja.

 

A díjazott életutak a példa erejével bírnak

 

A Groupama Biztosító az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági biztosítóként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogatóként is jelen legyen olyan eseményeken, amelyek a szektor fontosságára hívják fel a figyelmet. A biztosító ezért több éve főtámogatója a Magyarország Legszebb Birtoka versenynek, ugyanígy az Év Agrárembere Életműdíj átadását is támogatóként segíti.

Az Év Agrárembere Életműdíjat 2020. február 8-án Dr. Vályi István vehette át, aki kiváló mezőgazdasági szakemberként elsősorban a kertészet és a növényvédelem területén képviseltette magát szakmai életútja során.A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökeként több cikluson át képviselte az integrált növényvédelmi szemlélet elterjesztését.

„Az Életműdíj támogatása különösen fontos a Groupama Biztosító számára, hiszen ezzel is fel tudja hívni az agrárium fontosságára a figyelmet, akár a laikusok számára is közelebb lehet hozni ezt az ágazatot, és ami a legfontosabb: olyan emberek bemutatására nyílik lehetőség, akik igazi értékeket hordoznak” – mondta el a díj átadása kapcsán a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

 

agrotrend.hu / Groupama Biztosító Zrt.

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.