2020.10.02., péntek , Petra

Agrárpénzek

2020. március 19. csütörtök • 13:45

A vállalkozói hitelek törlesztését felfüggesztik

Gazdasági döntéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány miatt, ezeket jelentette be a miniszterelnök március 18-án. A különösen veszélyeztetett ágazatokat segítik, például a járulékok elengedésével, csökkentésével.

A magánszemélyek mellett a vállalkozások máig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik – jelentette be Orbán Viktor szerda délután a kormány döntéseit ismertetve. A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-áig meghosszabbítják.

fotó: needpix.com

A kormányfő közölte: a különösen veszélyeztetett szektorokban, mint például a turizmus, a vendéglátás a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken.

Elengedik továbbá eddig az időpontig a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni.

Döntöttek a munkavállalás szabályainak rugalmasabbá tételéről is, de ez ügyben részletekbe nem ment Orbán, azokat majd a kormány rendelete szabályozza.

– Ezek csak az első döntések, számos további várható a munkahelyek megóvása érdekében – mondta Orbán Viktor.

A döntésekről szóló rendeletek (hamarosan) az aktuális Magyar Közlönyben érhetők el.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.