2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Agrárpénzek

2021. május 18. kedd • 11:41

A vidék erősítésére a kormány több mint négyezer milliárd forintot fordíthat

A korábbi évekkel szemben több változás is érinti az európai uniós támogatások felhasználását. A források becsatornázásával a 2022-es költségvetés tervezete is számol. Több programban is megnyílik az út a pénzek lehívása előtt, ami a gazdaság újraindítását is támogatja.

Szerdán kezdődik a 2022-es költségvetés tervezetének vitája az Országgyűlésben. A törvényjavaslat dinamikus, 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel, mérsékelt, háromszázalékos inflációval, az uniós országokban várható hiánycsökkentési trendhez illeszkedő 5,9 százalékos GDP-arányos deficittel, valamint 233 milliárd forint tartalékkal számol - írja a hirado.hu.

fotó: pixabay.com

Magyarországnak a 2021-2027 közötti programozási időszakban rendelkezésre álló kohéziós politikai uniós források 7900 milliárd forintot jelentenek. Ebből jövőre jelentősebb összegek kifizetése várható, ezzel is segítve a vállalkozások megerősítését.

Változás, hogy az agrár- és vidékfejlesztésre szánt összegek felhasználása a korábbi időszakokhoz képest jelentősen átalakul. Ennél a területnél a módosítások miatt az Európai Bizottság két átmeneti évet iktatott be. Ezzel hosszabb lett a jelenleg futó Vidékfejlesztési program hatálya, az új programozási időszak így csak 2023-ban kezdődik el. Az agrártámogatások esetében egyedülálló módon a brüsszeli források mellett elérhető nemzeti társfinanszírozás összege a maximálisan adható nyolcvan százalék lesz. Ennek eredményeként csaknem háromszor annyi támogatást lehet majd szétosztani, mint korábban.

Azaz: a magyar kormány a következő években több mint négyezermilliárd forintot fordíthat a vidék, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar erősítésére.

A felhasználható keretet az idén és jövőre kiegészítik a helyreállítási csomag (Next Generation EU) vidékfejlesztésre fordítható forrásai is.

Szintén pluszpénzt jelent, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) részeként 2021-2027 között is lesz lehetőség közlekedési célú uniós pénzek felhasználására. A Magyarországnak járó - 2021 és 2027 között felhasználható - pénzügyi keret nagysága várhatóan 290 milliárd forint (802 millió euró) lesz. Ezt az összeget az Európai Bizottság nem egyszerre kívánja kiírni, hanem arányosan, több évre elosztva. Jövőre nagyrészt a déli körvasút projekt első ütemének előlegkifizetéseivel lehet számolni.

Magyarország a 2021-2027-es időszakban a határon átnyúló, valamint a transznacionális európai területi együttműködési programok keretében 93 milliárd forint (258,8 millió euró) felosztásáról dönthet.

Itt az a cél, hogy elősegítsék az Európai Unió területének erőteljesebb integrációját, kiegyensúlyozott fejlődését. Jelenleg Magyarország mind a hét határszakaszán megvalósul egy-egy határon átnyúló együttműködési program. A koronavírus-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítésére jött létre az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi eszköze. A Magyarországnak biztosított vissza nem térítendő támogatás összege 2512 milliárd forint.

Brüsszel 2020 nyarán létrehozta a brexitkiigazítási alapot is, hogy az Egyesült Királyság kilépésének következményeként előre nem látható kedvezőtlen gazdasági folyamatokat ellensúlyozni lehessen.

A többi között ebből finanszírozhatók a halászattal, valamint az adózás és a vámügyi intézkedésekkel kapcsolatos költségek. Ebből Magyarországnak 14 milliárd forint jut, amelyet a 2020. február 1. és 2022. december 31. közötti kiadásokra lehet felhasználni.

agrotrend.hu / hirado.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.