2020.02.28., péntek , Ákos,Bátor

Agrárpénzek

2019. december 06. péntek • 13:12

A Vidékfejlesztési Program az agrárium versenyképességét erősítené

Viski József. a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára külön kitért a program ez évi módosítására is, amelynek középpontjában az erdősítés támogatása állt.

Az agrárium versenyképességének növekedését segíti a Vidékfejlesztési Program - írja a Világgazdaság.

fotó: pixnio.com

A 2014-20 közötti időszakban összesen 1300 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Program keretében. Az idei évi programmódosítás középpontjában az erdőtelepítések támogatásai álltak – mondta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, a Portfólió Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Az agrártárca helyettes államtitkára kiemelte, hogy a program intézkedéseihez kapcsolódóan az egyik legfontosabb döntések között szerepeltek az élelmiszeripari fejlesztések, melyekre eddig összesen 165 milliárd forintot kapott az ágazat.

A borászati és a kertészeti fejlesztésekre, valamint az állattartó telepek korszerűsítése és trágyatárolók létesítésére együtt több mint 220 milliárd forint támogatást nyújtott a tárca.

A magyar kormány 2010 óta számtalan forrást biztosít az önkormányzatoknak, hogy fejleszteni tudják településeiket, a Vidékfejlesztési Program keretében több, mint 80 milliárd forint áramlott az önkormányzatokhoz.

Viski József külön kitért a program ez évi módosítására is, amelynek középpontjában az erdősítés támogatása állt. Az elfogadott módosítás értelmében az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130%-kal több forrást vehetnek igénybe.

A kapcsolódó jövedelempótló támogatás összegét a tárca az eddig hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelte és igénybevételének időtartamát minden fafaj esetében egységesen 12 évre növelte. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a közel 40 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező „Erdősítés támogatása” felhívás továbbra is nyitva áll az érdeklődők előtt.

A helyettes államtitkár cáfolta, hogy a „visszahulló” források a több száz milliárd forintot is elérhetik, mivel ilyen mértékű visszaadott fejlesztések nincsenek kilátásban. Az Irányító Hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a források alakulását, a felszabaduló összegeket pedig a már bent lévő kérelmekre és a korábban meghirdetett intézkedésekre köti le.

Viski József felhívta a figyelmet, hogy a tervezett új felhívások között szerepel többek között a minőségrendszerekhez való csatlakozás támogatása, mely decemberben jelenik meg és mintegy 2,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Kiemelte továbbá a termelői csoportok újabb támogatására rendelkezésre álló 3 milliárd forintot, ami a mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, a szervezetek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek támogatására nyújt lehetőséget.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.