2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Agrárpénzek

2022. május 17. kedd • 08:23

Ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén – mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Andrew Bailey a londoni alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy a brit gazdaságot és a világgazdaság egészét az utóbbi időben sokkhatások példátlan sorozata érte ellátási oldalról - írja a Magyar Nemzet.

A Bank of England vezetője elismerte, hogy a nagy-britanniai infláció messze a cél felett jár, de kijelentette: a célszintet meghaladó inflációs hányad 80 százalékát az energiahordozók és a külkereskedelemben forgalmazott egyéb áruk drágulása okozta, és ezek nem hazai, hanem globális tényezők, amelyekre a monetáris politikának nincs befolyása. Márciusban hét százalékkal emelkedett éves összevetésben a fogyasztói árindex Nagy-Britanniában; ez volt az utóbbi 30 év legmagasabb tizenkét havi brit inflációja.

A Bank of England monetáris tanácsa minap kiadott új pénzügypolitikai jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az éves összevetésű infláció átlagos üteme az idei második negyedévben valamivel meghaladhatja a kilenc százalékot, és 2022 negyedik negyedévében valamivel tíz százalék felett tetőzik. A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél két százalék.

Fotó: MTI

Bailey a hétfő esti parlamenti meghallgatáson kijelentette: az ellátási oldalról jelentkező egyik nagy globális kockázat most az, hogy újabb energiaársokk éri a világgazdaságot, abban az esetben, ha elakad a földgáz és a nyersolaj, illetve a nyersolajpárlatok, például a dízelüzemanyagok forgalma.

A Bank of England kormányzója szerint a másik nagy kockázat – amely akár „apokaliptikusan is hangozhat” – az, hogy Ukrajna a háború miatt nem tud élelmiszert exportálni. Ez a lehetőség Nagy-Britanniában ugyanúgy komoly aggodalom forrása, mint a fejlődő térség számára – fogalmazott a brit jegybank vezetője.

Andrew Bailey elmondta: beszélt az ukrán pénzügyminiszterrel, aki derűlátón nyilatkozott a vetési kilátásokról, de hozzátette, hogy jelenleg nincs mód az agrártermékek kijuttatására az exportpiacokra. A jegybanki kormányzó hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy Ukrajna a világgazdaság egyik jelentős búza- és étolajellátója. Azokra bírálatokra reagálva, amelyek szerint a Bank of England lassan reagált a sokkhatásokra, Bailey a hétfői bizottsági meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy a jegybank „nem tud háborúkat előrejelezni”. Hozzátette: nem hiszi, hogy a Bank of England az általa alkalmazott monetáris válaszlépéseken túl bármi egyebet tehetett volna a kialakult helyzetben.

A Bank of England – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja – december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos mélységi alapkamatrekordról, és az eddig végrehajtott négy kamatemeléssel 1,00 százalékra emelte irányadó kamatát.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.