2021.09.23., csütörtök , Tekla

Agrárpénzek

2018. március 12. hétfő • 14:12

Az a cél, hogy korszerű termelés és modern feldolgozóipar legyen

Magyarország azon az állásponton van, hogy meg kell tartani az európai uniós, kétpilléres közös agrárpolitikát. Az ország éléskamrájában a termőföldek döntő többsége kihasznált.

Magyarország – a többi visegrádi országhoz hasonlóan – nem járul ahhoz hozzá, hogy a gazdák pénzét átcsoportosítsák a migránsoknak – jelentette ki a Békés megyei hírportál kérdésére szombaton Nagyszénáson Jakab István. A helyi kulturális központban gazdafórumot tartottak, azon több tucatnyian vettek részt, köztük az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója, Jakab István, Simonka György országgyűlési képviselő,Uhlár János, a gazdakör elnöke és dr. Kulcsár László a rendezvényen - fotó: beol.hu

– A magyar gazdaságot és azon belül a mezőgazdaságot nyolc éve a szakadék széléről kellett visszahozni, az összeomlás veszélye fenyegette. Magyarország elvesztette szuverenitását, önállóságát. Azonban felállt a szégyenpadról, megváltoztatta az adótörvényeket, megadóztatta a bankokat és a multikat, miközben visszafizette a kölcsönöket – fogalmazott.

– Az agrárium kibocsátása 2010-hez képest 40 százalékkal emelkedett, az export 5,8 milliárdról 9 milliárd euróra nőtt. A mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 72 ezerrel emelkedett, ami 30 százalékos növekedést jelent – sorolta. Kiemelte, hogy olyan pályázati rendszert alakítottak ki, ami az ágazatok fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájárul. Amíg nyolc éve a vidékfejlesztési források mindössze 17 százalékát fordították beruházásokra, addig ma ez az arány 60 százalék körüli.

fotó: beol.hu

– Az a cél, hogy korszerű termelés és modern feldolgozóipar legyen Magyarországon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, annak szakmai csapata a biztosíték, a garancia arra, hogy az európai uniós források a jövőben is elérhetők lesznek a gazdák számára, bármilyen változások is lesznek, bármilyen rendszert is alakítanak ki – zárta a MAGOSZ elnöke, hozzátéve: azt kérik az Európai Uniótól, hogy – reálértéken nézve – a jelenlegi forrást biztosítsák továbbra is a magyar gazdáknak.

– Kihasznált a Békés megyei termőföldek döntő többsége – kezdte előadását dr. Kulcsár László, a kamara megyei elnöke, hozzátéve, hogy ha Békés megye az ország éléskamrájának tekinthető, akkor Dél-Békést Békés megye éléskamrájának kell nevezni.

Beszélt arról, hogy a kamara magas szakmai színvonalon működik, és hogy a kötelezők mellett önként vállalt szolgáltatásokat is biztosít, ezek között megemlítette a minden Békés megyei települést lefedő falugazdász hálózat működtetését.

agrotrend.hu / beol.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.