2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Agrárpénzek

2016. szeptember 14. szerda • 15:19

Az agrárcégek 63 százaléka készül fejlesztésekre

A K&H kis- és középvállalkozási (kkv) bizalmi index kutatás legutóbbi adatai szerint fejlesztésekre készül a mezőgazdasági szektorban a cégek csaknem kétharmada.

Az összes kkv kevesebb mint fele, 44 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben, ami 12 százalékpontos visszaesés az előző negyedévhez képest - derül ki a kutatásból. A K&H Bank Zrt. szerdai tájékoztatása szerint nagyobb beruházási kedvre az ipari és a mezőgazdasági, illetve a középvállalkozásoknál lehet számítani, a célokat tekintve a gépek, berendezések korszerűsítése áll az élen, megelőzve a sok éven keresztül legnépszerűbb informatikai fejlesztéseket.

A visszaesés hátterében feltehetően az áll, hogy a kkv-szektort célzó uniós pályázatok még nem indultak be, emellett a kisebb-nagyobb javulások ellenére 2014 óta folyamatosan csökken a beruházási szándék.

Jelenleg minden ötödik vállalkozás készül gépeinek lecserélésére, informatikai fejlesztést a kkv-k 18 százaléka tervez, a gépjárműpark korszerűsítése pedig 11 százalékkal stabilan tartja harmadik helyét. Az iparban a cégek 60 százaléka készül fejlesztésekre. A kereskedelmi és szolgáltató kkv-k jóval visszafogottabban terveznek beruházni, 38, illetve 37 százalékuk fejlesztene a következő egy évben.

A mikro- és kisvállalkozások az átlaggal csaknem azonos arányban, 42, illetve 43 százalékban készülnek beruházni, a középvállalkozásoknál ez az arány már 51 százalék - közölte a K&H.

A K&H és a GfK Magyarország 2004 óta készíti a negyedéves kkv-bizalmi index kutatást, 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével. A legutóbbi felmérés május 24. és június 6. között történt.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.