2020.10.21., szerda , Orsolya

Agrárpénzek

2016. december 23. péntek • 09:10

Az alacsony árak ellenére nőtt a vállalkozói jövedelem a mezőgazdaságban

A mezőgazdaság hozzáadott értéke az idén 13 százalékkal nőtt, a csökkenő árak mellé nagyobb mennyiség párosult, miközben jelentősen, 22 százalékkal nőtt a vállalkozói jövedelem az ágazatban.

Ugyan az agrárkormányzat emelni szeretné az állattenyésztés súlyát a mezőgazdasági termelésben, ám az idén nem sikerült közelebb kerülni a célhoz. A tavalyi 37 százalékról 35 százalékra csökkent az állattenyésztés kibocsátásának aránya a mezőgazdasági termelésen belül az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) friss, előzetes adatai szerint. Ennek azonban a felfutó, rekordokat döntő növénytermelés az oka, az állattenyésztés termelésének növekedése ugyanis nem állt meg.

Kukoricából kiemelkedően sok, 9 millió tonna termett, ami közel 40 százalékkal haladta meg a 2015. évit, és csaknem 30 százalékkal több az előző öt év átlagánál. A kalászos gabonák közül különösen jó termést hozott a búza és az árpa. Az árpa termésátlaga 24, a búzáé 20 százalékkal múlta felül a 2011–2015 közötti évek átlagát. Búzából (durumbúzával együtt) összesen 5,6 millió tonnát takarítottak be 2016-ban, ami 5 százalékkal több a 2015. évinél és 18 százalékkal meghaladja az elmúlt öt év átlagát. Az árpatermés 1,6 millió tonna volt, a 2015. évit 14 százalékkal, az előző öt év átlagát 40 százalékkal meghaladva.

Rizsből 17 százalékkal termett több, mint 2015-ben. A napraforgó termésmennyisége 20 százalékkal több a 2015. évinél, és 27 százalékkal meghaladta az ötéves átlagot is. A mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai alapján elkészített friss kimutatás szerint a megtermelt növényi termékek volumene 13 százalékkal emelkedett, miközben az állatok és állati termékeké 3 százalékkal nőtt.

Az idén a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 5 százalékkal haladta meg a 2015. évi eredményt, míg az ágazat teljes bruttó kibocsátásának volumene az előző évi 2 százalékos csökkenés után 2016-ban 9 százalékkal lett magasabb.

A termelés költségei az előző évi szinten alakultak, így a bruttó hozzáadott érték 13 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 22 százalékkal magasabb lett idén, mint 2015-ben volt. Az egy teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem 2016-ban 16 százalékkal meghaladta az előző évit.

A számlarendszer alapján készített előrejelzés szerint a mezőgazdasági termelői árak 2016-ban elmaradtak az előző évitől. A gabonafélék esetében 7, az ipari növények esetében 5 százalékos termelőiár-csökkenéssel számolt az AKI. A búza termelői ára 17 százalékkal csökkent az előzetes adatok szerint, míg a többi kalászos gabona termelői ára is 10-20 százalékkal alacsonyabb lehetett 2016-ban az előző évinél. Az adatok szerint ugyanakkor a kukorica termelői ára elérte, illetve mérsékelten meghaladja a tavalyi szintet az idén. Az állatok esetében a termelői ár egy százalékkal, az állati termékek esetében 7 százalékkal csökkenhetett a múlt évihez képest. A sertés termelői ára 4 százalékkal emelkedett, a szarvasmarháé 7 százalékkal elmaradt az előző évitől. A tej ára 10 százalékkal, a tojás ára 4 százalékkal csökkent.

agrotrend.hu / vg.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.