FÓKUSZBAN

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Mélyülni látszanak a magyar-kínai kapcsolatok

Magyarország szeretné növelni Kínába irányuló exportját. ...

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

Miért kell - vagy nem kell - szemenként vetni a búzát?

A kalászos szemenkénti vetése talán még mindig egy kicsit ...

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Növelni szeretnék a zöldségek és gyümölcsök versenyképességét

Egy két éves projekt olyan problémákat kíván megoldani, mint ...

Agrárpénzek

2018. január 10., szerda • 11:09

Az egyéni gazdaságok növelték részesedésüket a teljes hitelállományból

Az egyéni agrárgazdálkodóknál a bővülést elsősorban az MFB-NHP Földhitel hitelprogram, valamint az alacsony kamatláb mozgatta. Az agráriumban elsősorban a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek domináltak.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya egyaránt nőtt a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, míg a társas vállalkozásoknál csupán a feldolgozók banki forrásállománya emelkedett – írta a Világgazdaság az AKI pénzügyi hírlevele alapján.

A mezőgazdaságban 76,5 milliárd, az élelmiszeriparban pedig 2,9 milliárd forinttal emelkedett 2017 harmadik negyedévében az egyéni gazdaságok hitelállománya az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Ezzel a mezőgazdasági és élelmiszeripari egyéni gazdaságok hitelei az előző negyedévhez képest 5,2 százalékkal, 336,1 milliárd forintra bővültek a tavalyi harmadik negyedévben.

Az egyéni gazdaságok növelték részesedésüket a teljes hitelállományból. Míg ugyanis e vállalkozói kör 161,9 milliárd forint értékű hitelei 18,1 százalékos részesedést tettek ki 2016 harmadik negyedévében az agrárgazdaság teljes 895,8 milliárd forintos hitelállományából, addig egy évvel később az arány 32,8 százalékra nőtt. Így a tavaly szeptember végén 1025,3 milliárd forintra emelkedett teljes hitelállományból már 336,1 milliárd forint volt az egyéni gazdálkodóknál, és 689,2 milliárd a társas vállalkozásoknál.

fotó:123rf

A mezőgazdaság egyéni gazdaságainak hitelállománya 15 milliárd forinttal nőtt az előző negyedévhez képest, míg az élelmiszeripar egyéni gazdaságainak hitelei 33,3 százalékkal, 4,9 milliárd forintról 6,5 milliárd forintra bővültek. Az egyéni agrárgazdálkodóknál a bővülést elsősorban az MFB-NHP Földhitel hitelprogram, valamint az alacsony kamatláb mozgatta.

Az egyéni gazdaságok hitelállománya 2016–2017 harmadik negyedéve között

Csökkent azonban a mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya. E vállalkozói kör hiteleinek 7,2 százalékos apadásával egy időben az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya viszont 9 százalékkal nőtt 2016 harmadik negyedévéhez képest. Utóbbiak a 6336,7 milliárd forintos nemzetgazdasági hitelállományból 421,3 milliárd forintot tudhattak magukénak, ami a 2007 második felét jellemző magas hitelállomány nagyságához hasonló. A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya ennél kevesebb, 344,9 milliárd forint volt a vizsgált időszakban.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállományának forrás szerinti megoszlása és alakulása

Az agráriumban elsősorban a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek domináltak, amelyek a hitelösszeg közel kétharmadára, 204,4 milliárd forintra rúgtak.

Az újonnan folyósított hitelek összege a mezőgazdasági társas vállalkozásoknál 9,3 százalékkal, 37,7 milliárd forintra csökkent az előző negyedévre folyósított 41,5 milliárd forint után. A hitelek legnagyobb része, 42,7 százaléka az állattenyésztőkhöz, illetve a szántóföldi növénytermesztőkhöz – utóbbiakhoz az állomány 36,5 százaléka – került.

A mezőgazdasági egyéni gazdaságok újonnan folyósított hitelállománya 2017 III. negyedévében, kiemelt hitelcélok szerint

Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya 9 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen időszakához mérten, mégpedig úgy, hogy a forintalapú hitelek 1,5 százalékkal, 249,5 milliárd forintra csökkentek, a devizahitelek pedig 29 százalékkal, 171,8 milliárd forintra nőttek az előző év harmadik negyedévéhez képest.

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállományán belül a forinthitelek részaránya továbbra is 90 százalék körüli a tavalyi harmadik negyedév végén, értékük viszont jelentősen, 10,5 százalékkal csökkent, miközben a nagyobb kockázatú devizahitelek összege 21 százalékkal emelkedett.

agrotrend.hu / AKI, vg.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.