2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárpénzek

2021. december 02. csütörtök • 07:24

Az EU idén is visszaosztja a maradékot

Tekintve a termelési költségek jelentős emelkedését, most aztán minden pénz jól jön. Ezért örülnünk kell annak, hogy - ahogyan az évek óta történik - az Európai Bizottság idén is visszatéríti a mezőgazdasági válságtartalékban maradt összeget a tagállamoknak.

Az Európai Bizottság 2021. november 26-án elfogadta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy 686 millió eurót térítsenek vissza az európai mezőgazdasági termelőknek.

fotó: pixabay.com

A 2021-es költségvetési évben 879,8 millió eurót vontak le a mezőgazdasági termelők közvetlen kifizetéseiből a közös agrárpolitika (KAP) keretében a mezőgazdasági válságtartalék finanszírozására, valamint annak biztosítására, hogy az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) általános felső határát ne lépjék túl. Ez utóbbi annak tudható be, hogy a közvetlen kifizetések felső határait meg kellett állapítani, mielőtt megállapodás születik a 2021-27-es uniós költségvetésről.

A 487,6 millió eurós válságtartalékot 2021-ben nem használták fel, és néhány további visszatéríthető előirányzattal együtt ezért a tagállamok 2021. december 1-jétől a közvetlen kifizetésekből idén levont összegek nagy részét visszafizetik a mezőgazdasági termelőknek.

Ebből, a fent hivatkozott rendelet, a BIZOTTSÁG (EU) 2021/2091 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE (2021. november 26) szerint Magyarország 24 904 327 euróval részesedik.

 

Háttér

Az agrárválság tartalék koncepciójáról és annak visszatérítési mechanizmusáról a 2013-as KAP-reformban állapodtak meg. A 2014-es költségvetési évben alkalmazták először. A levonás csak a 2000 euró feletti jövedelemtámogatásra vonatkozik, Horvátországra a 2021-es költségvetési évben még nem. Ennek oka az EU-csatlakozás utáni támogatási szintek fokozatos bevezetése. Horvátország esetében, amely 2013-ban csatlakozott az unióhoz, a KAP szerinti jövedelemtámogatást még nem vezették be teljesen.

 

Erste Agrár következtetések

E visszatérítés kapcsán kell felelevenítenünk a Közös Agrárpolitika reformjának fontos mérföldkövét, ami november 23-ához köthető. A Bizottság után a Parlamenten is túl van az új KAP. Már csak a Tanács van hátra. A mostani döntés nem hozott érdemi módosítást az előterjesztésben. Amit érdemes kiemelni, éppen az a 450 millió eurós válságtartalék-alap létrehozása, amely a fentiekkel összhangban továbbra is megképződik. Fontos része a döntésnek, hogy a tagállamok a közvetlen kifizetések legalább 10 százalékát kötelező jelleggel a kis- és közepes méretű gazdaságok, a KAP költségvetésének legalább 3 százalékát pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására használják fel.

A döntés kapcsán a két egymásnak feszülő érdekcsoport, a zöldek és a gazdák, egyaránt engedni kényszerültek álláspontjukból. A kompromisszum az Európai Unió működésének alapköve. Innen nézve a zöldek elégedetlenkedése a reform végleges változatával kapcsolatban nehezen értelmezhető, sőt inkább ijesztő. Ha ez számukra nem elég zöld KAP, akkor még nagyon nehéz csaták várnak az európai gazdákra. A zöld mozgalmak máris a jogi lépéseket keresik a döntés megcsáklyázására. Nehéz nem politikai célokat látni az európai zöldmozgalmak tevékenysége mögött. Ami kifejezetten sikeres. Gondoljunk például a német választások eredményeire! Az agrártárcát egy zöldpárti politikus vezeti immár, aki mellesleg vegetáriánus. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne elfogadó a hagyományos étrendet folytatókkal szemben, de már az első megszólalásában szigorításokat lengetett be az állattartók irányába.

Arra mindenesetre felhívom mindenki figyelmét, hogy egy ilyen ingatag talajon kell Magyarországnak is stratégiai tervét még ebben a hónapban az EU asztalára tennie.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.