2021.04.12., hétfő , Gyula

Agrárpénzek

2021. április 08. csütörtök • 10:14

Az idén negyvennégy jogcímen igényelhetnek támogatást a gazdák

Mától nyújthatják be a gazdák az egységes kérelmeket a közvetlen támogatások, valamint a kapcsolódó nemzeti támogatások és a vidékfejlesztési program kifizetéséhez – jelentette be közösségi oldalán Nagy István.

Az agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy a kérelembenyújtást lehetővé tevő rendeletek már megjelentek a Magyar Közlönyben. A gazdálkodók 44, közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan kaphatnak pénzügyi segítséget - írja a Magyar Nemzet.

A tárcavezető hangsúlyozta, az egységes kérelmek benyújtási időszaka várhatóan több mint 165 ezer termelőt érint.

Az eljárással az uniós forrású közvetlen és az átmeneti nemzeti támogatás terhére együttesen csaknem 490 milliárd forint körüli összeg, míg a vidékfejlesztési jogcímeknél mintegy százmilliárd forint igénylésére nyílik meg a lehetőség.

Fotó: mno.hu

Az idén és 2022-ben úgynevezett átmeneti időszakra kerül sor. Így az eddig megszokott és megismert támogatási jogcímek vehetők igénybe. Az egységes területalapú támogatás és zöldítés várható együttes fajlagos összege az elmúlt évekhez hasonlóan az árfolyam függvényében 76-80 ezer forint körül alakulhat – ismertette a miniszter.

A kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési oldalán érhető el. A szankciómentes kérelembeadás határideje május 17. A határidő után benyújtott dokumentumok szankciómentes módosítására május végéig van lehetőség.

A módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egyszázalékos csökkentésével járó szankciós változtatására pedig június 9-ig nyílik mód.

Nagy István arról is beszélt, hogy a Magyar Államkincstár az idén is alkalmazza az úgynevezett előzetes ellenőrzés rendszerét. Ez a folyamat adminisztratív úton, szoftveresen könnyen megállapítható, és ennek révén az egyszerűen javítható téves bejegyzések korrigálására szolgál.

Nagy István kiemelte, az idei év újítása a Mobilgazda mobilalkalmazás, amelyet a Magyar Államkincstár fejlesztett. Az applikáció a különböző ügyfélszolgálati, nyilvántartási, tájékoztatási, valamint a kérelembeadáshoz kapcsolódó ügyekben lehet hasznos a termelőknek. Ezen keresztül például megismerhetővé válnak a területadatok, lehetőség nyílik a másodvetés bejelentésére vagy a vis maior kérelem benyújtására – tette hozzá Nagy István.

Egyre magasabb összeget kapnak a gazdák

Az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan emelkedik, a gazdáknak folyósított összeg 2020-ban 10,8 százalékkal 918,9 milliárd forintra nőtt 2019-hez képest – ismertette az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A növekedés mindegyik fontosabb támogatási csoportnál jellemző volt. A folyósított támogatási összeg 78,2 százaléka, vagyis 718,5 milliárd forint európai uniós forrásból származott, 21,8 százalékot, azaz 200,4 milliárd forintot pedig a hazai költségvetésből fizettek ki.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.