2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Agrárpénzek

2021. január 14. csütörtök • 07:37

Bágyadt baromfiszektor

Hát megint ránk következett! És ilyen hamar! A jelenlegi baromfiinfluenza járvány a mai napig 13 európai országában ütötte fel fejét. A mi fejünket is üti, de mi lesz ebből?! Meddig bírja a szektor? Nyilván nem mehet így tovább. Erre keresem a választ ezen a héten.

A madárinfluenzával együtt kell élni. A vírus óriási hatékonysággal találja meg a rést a pajzson, így egyfajta jelzésként is funkcionál. Mutatja például azt, hogy mennyit tanultak termelőink a korábbi esetekből. Hááát! Most ismét vizsgáznak.

A térkép jól mutatja, hogy a jelenlegi fertőzési hullám tengerparti térségeket érint leginkább, de sajnos a kontinens belsejében is megjelent. (Zölddel a vadmadarak, pirossal a haszonállatok.) 2020 október 10-én jelentették az első esetet Hollandiából, és e hét hétfőn Litvániából eddig az utolsót. A jelenleg érintett európai országok: LT, PL, DK, FR, DE, HU, SK, SE, UK, IE, BE, HR.

forrás: Bizottság

A vírus a világ többi részét sem kíméli. A világtérképen az ázsiai és dél-afrikai térség érintettsége látható az európai mellett. Több cikkemben méláztam már el azon, hogy az amerikai és ausztrál kontinens valamit tudhat, hogy mindig elkerülik az állatbetegségek. Lehet, hogy egyszerűen másként intézik? Annak idején, a kergemarha kór idején lehetett erről pusmogást hallani. Mindenesetre, a madárinfluenza szempontjából is eléggé féloldalas a glóbusz.

Baromfiinfluenza kitörések világszerte

Forrás: oie.int

A legfrissebb előrejelzések az évi 100 millió tonnás éves globális csirkehús termelés egy százalékkal kisebb növekedésével számolnak, mint az újabb járvány kiszélesedése előtt. Ez az EU és Kína várhatóan emiatt visszaeső termelésének lesz köszönhető. A globális export is ennyivel esik majd vissza. Az EU-ban a baromfiinfluenza tovább erősíti a koronavírus miatti kereslet-csökkenés és a magas takarmányárak okozta termelés-visszafogást (1,5-2,0%). Az Európai Unió baromfihús exportja már szeptemberig 3 százalékos visszaesést mutatott. Igaz importja még nagyobbat, 14 százalékot esett ez idő alatt, az ugyanakkor nem jelentős.

Az átlagos csirke felvásárlási átlagárak december végén 3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Eközben vettek egy mintegy 20 forintos árkülönbséget hordozó hullámot, amit elsősorban a tavaszi koronavírus pánik okozott.

forrás: DG AGRI

Mit jelent ez ránk nézve?

A lengyelek baromfipiaci előretöréséről már többször írtam e rovatban. 2020-ból még csak 10 havi külkereskedelmi adatot ismerünk, de mivel minden évben szeptember és október a két legerősebb exporthónap, lehet következtetéseket levonni. A baromfihús kivitele sajnos hónapról-hónapra egyre jobban elmaradt az egy évvel korábbitól, októberig mennyiségben közel 13 százalékkal. Import oldalon viszont az első félévi 14 százalékos növekedés októberre elolvadt. Bár csirkehúsból 9 százalékkal még akkor is több jött be, mint egy évvel korábban, a pulykahús import visszaesése miatt a kategória teljes importja is csökkent.

Ami itt aggasztó az egyrészt az, hogy a korábban évtizedes távlatban is emelkedő csirkehús exportot is megsínylette a kettős járványhatás, másrészt az import emelkedése, amit felerészben Lengyelországnak köszönhetünk. A lengyelek egyedül az EU baromfihús termelésének ötödét képviselik. Most pedig, amikor a lengyeleket minden bizonnyal kitiltják jónéhány hónapra minden EU-n kívüli piacukról, és az EU-n belüli piacaik (ahogy a mieink is!) szintén beszorulnak, exportdömpingre lehet számítani. Ezt a nyomást pedig a készletek mellett az emelkedő takarmányköltségek is fokozzák.

Baromfihús külkereskedelmünk, tonna

Forrás: AKI

A mai napig négy ország jelentett be a magyar áruval szembeni korlátozást, de ez nyilván nem a vége. Ezek egyelőre regionálisak. Közben persze vannak országok, amelyek még a tavalyi korlátokat sem oldották fel. Az mindenesetre érzékelhető, hogy ezt az eszközt piacvédelmi célokra is használják. Persze annak fényében, hogy kivitelünk több mint 90 százalékban az EU tagállamaiba irányul, a harmadik országok tiltása inkább közvetetten, a többi kitiltott tagállam feleslegei által okoz nekünk gondot.

Az import növekedése - árcsökkenés formájában - végiggurult a hazai baromfi termékpályán. Hála a magas integráltságnak, a csirke ára stabil maradt. A pulyka ára azonban lefelé mozdult, míg a kacsáét és a libáét az alacsony kínálat kissé ismét felfelé nyomta az év végéhez közeledve. Összességében, a vágóbaromfi ára novemberben (az elérhető legfrissebb adat) 3,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ez leginkább a pulyka közel 10 százalékos áresésének köszönhető, a többi fajta ára jól tartotta magát.

A fogyasztók a mellfiléknél nem érzékeltek árváltozást az elmúlt évben, de a comb, a szárny és a bontott csirke ára emelkedett néhány százalékkal.

forrás: AKI

forrás: KSH

A NAIK AKI vágási statisztikai adatai szerint Magyarországon 554 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2020 első tíz hónapjában, 4,7 százalékkal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 388 ezer tonnát (+6,1%), a vágópulyka csaknem 85 ezer tonnát (+2,3%) tett ki.

 

Erste Agrár Kompetencia Központ előrejelzések

  • Az Európában fertőző baromfiinfluenza még legalább két-három hónapig terjedni fog.

  • A fokozott lengyel és német érintettség a mi piacunkra is nyomást helyez, fokozza a kontinensen eddig is jelentős túltermelést.

  • A járvány folytonos visszatérését a szabályok szigorúbb betartatásával, a kártalanítás rendszerének felülvizsgálatával kell megakadályozni. A tartós bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mikor és hol tör ki ismét a járvány, tönkre teszi a szektort. Elsőként a víziszárnyas szektor fenntarthatósága és finanszírozása bizonytalanodhat el.

  • A baromfihús iránti kereslet az év folyamán világszerte folyamatosan emelkedni fog, és középtávú bővülés sincs veszélyben.

  • A takarmányárak emelkedése, a kereslet megtorpanása, az export csökkenése és az importnyomás az egész baromfiszektort nehéz év elé állítja idén. De amint azt már sokszor tapasztalatuk, válság idején a jók még jobbak, a gyengék még gyengébbek lesznek. Így a baromfiszektor amúgy is igen magas koncentrációja tovább nőhet 2021-ben.

 

Fórián Zoltán

vezető agrárszakértő

Erste Agrár Kompetencia Központ

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.