2020.02.25., kedd , Mátyás

Agrárpénzek

2019. október 10. csütörtök • 16:53

Bővül a KKV-szektor, a vállalkozók is a megfelelő forrásokat keresik

Várhatóan idén is két számjegyű bővülést mutat a hazai kkv-szektor hitelállománya, és tovább nő a kereslet a fix kamatozású konstrukciók iránt. Az Erste Bank a piaci átlagot meghaladó növekedésre számít az új folyósításokban mind országosan, mind Bács-Kiskun megyében: a megyében az év első nyolc hónapjában a kkv-hitelállomány a bankszektor átlagánál nagyobb ütemben gyarapodott. A bank külön díjjal ismerte el azokat a megyei ügyfeleit, akik már több mint húsz éve hűségesek hozzá.

Idén is jelentős növekedésre számít a vállalati hitelezésben, illetve ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában az Erste Bank Hungary. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2019 második negyedévében a vállalati hitelállomány éves összevetésben 435 milliárd forinttal bővült, amely 16 százalékos gyarapodást jelent. A kkv-szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján közel 13 százalékkal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest - írja sajtóközleményében a KNK PR & Media.

fotó: agrotrend.hu

Az Erste Bank ennél is dinamikusabb bővülést tudhat magáénak. Augusztus végén a pénzintézet vállalati hiteleinek állománya meghaladta a 700 milliárd forintot, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál – mondta el Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója. Az állomány a 2015 év végén mértnek több mint a duplájára, 135 százalékkal bővült.

Az újonnan folyósított hitelek összege az idei első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban. A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült.

Ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban. 

Lendületes növekedést mutat a kkv-finanszírozás Bács-Kiskun megyében is, ahol augusztus végére az állomány közel 20 százalékkal emelkedett egy év alatt, míg az Erste Bank hitelezett ügyfeleinek száma csaknem a negyedével haladta meg az egy évvel korábbit.

A hitelfelvételek dinamikus bővülése a megyei gazdaság erejét mutatja, ugyanakkor van még tér a további bővülésre – tette hozzá a pénzintézet kkv-üzletágának vezetője, azon az eseményen, amelyen a bank húsz éve hűséges ügyfeleit ismerte el.

 

fotó: agrotrend.hu

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások adják a magyar gazdaság erejét, ezek a cégek teszik ki a működő hazai vállalkozások több mint 90 százalékát, foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a GDP negyedét. Az elmúlt évben ez a szektor adta a magyar gazdasági növekedés alapját, amit mutat, hogy jelentősen nőtt a hitelfelvétel is – vagyis a vállalkozók szerint érdemes beruházni a növekedésbe.

A kkv-finanszírozáson belül lendületes növekedést mutat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelezése.

Az Erste agrárium területén működő kkv-ügyfeleinek száma idén augusztus végén csaknem 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké közel 13 százalékkal nőtt. Mindezek eredményeként a hitelállomány jelentős mértékben, mintegy 30 százalékkal bővült egy év alatt.

A pénzintézet újabb sikeres évet tud maga mögött, az idén folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben, és további jelentős bővülést tervez ezen a területen. Az idei több szempontból is a fejlesztések éve az agráriumban.

Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának előrejelzése szerint a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot – ismertette Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ vezetője.

A beruházási környezet jelenleg igen kedvező, köszönhetően a támogatott hitelprogramoknak, a Vidékfejlesztési Program megvalósítási szakaszának, a piaci kihívásoknak, a kamatkörnyezet és a támogatási rendszer változásával kapcsolatos várakozásoknak, valamint a gazdálkodói szemlélet változásának.

Az Erste mindehez szakértelmével, stabil, rugalmas és gyors munkával járul hozzá. A fejlesztési döntések során a bank szakértői ott állnak az ügyfelek mellett, személyes konzultációkkal, középtávú előrejelzésekkel, elemzésekkel segítik munkájukat. – tette hozzá Fórián Zoltán.

fotó: agrotrend.hu

A kkv-szektor finanszírozását nagy mértékben segítette az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja (NHP), amely több ezer hazai vállalkozást juttatott forráshoz az elmúlt években. A program idén az NHP Fix konstrukcióval folytatódik. A rendelkezésre álló ezermilliárd forint keretösszegből a vállalkozások beruházásaik finanszírozásához juthatnak forráshoz legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett.

Az Erste aktívan részt vesz az NHP Fix programban, a bank 10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként a kihelyezésekből.

Az ügyletek illetve a folyósított volumen jelentős része egyelőre lízingfinanszírozásban valósult meg, mivel a lízing rugalmasabb, a változásokra gyorsabban reagáló finanszírozási forma, de a cégek részéről folyamatos az érdeklődés a beruházási hitelek iránt is.

A bank várakozása szerint az NHP Fix ezermilliárd forintos keretösszege két év alatt fogyhat el.

A pénzintézet tapasztalatai szerint minél nagyobb a vállalkozás árbevétele, illetve minél tapasztaltabb a cég- vagy a pénzügyi vezetés, annál nagyobb a kereslet a fix kamat lehetősége iránt.

Ezt jól mutatja az Erste saját forrású, fix kamatozású programja, az Erste Növekedési Program sikere. A programot akkor hirdette meg az Erste, amikor a jegybanki hitelprogram előző szakasza, az NHP III. lezárult.

A bank piaci részesedése a saját forrású, fix kamatozású kkv-hitelek esetében meghaladja a pénzintézet általános piaci részesedést a kkv-hitelezésben, ahol az új folyósítások bővülése is rendre magasabb, mint a piaci átlag.

DÍJAZOTTAK:

Vajas Agrogép Kft.

Emika Zrt.

Bonus Kft.

Bimbó Kft.

Geréby Kúria Kft.

Marillen Kft.

Bácsbokodi Aranykalász Zrt.

Agro-Sükösd Kft.

Siker Kft.Bácsalmási Agráripari Zrt.

Iwinex Kft.

VIKUV csoport

agrotrend.hu / KNK PR & Media

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.