FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Agrárpénzek

2017. szeptember 13., szerda • 13:02

Csökkenő áfában és fejlesztési forrásokban bízik az élelmiszeripar

Több százmilliárd forint fejlesztési forrás érkezhet az élelmiszeriparba. Emellett több termék áfájának csökkentése lenne indokolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint.

Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben – mondta a Magyar Hírlapnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti. Ebből kétszázmilliárd a Vidékfejlesztési Programhoz kötődik, a mikro- és a kisvállalkozások fejlesztéseit segítheti, illetve azon mezőgazdasági termelőket, akik az élelmiszeriparba kívánnak befektetni. Százmilliárd forintnyi GINOP-forrásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak. Az elnyerhető források ötven százaléka vissza nem térítendő támogatás. Hozzáfűzte: a pályázatok már megnyíltak, a döntések még nem születtek meg.

Éder Tamás hangsúlyozta: a források megnyílása részben a NAK lobbitevékenységének köszönhető. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentési folyamatára, amelynek során 2014-től több termék adókulcsa is mérséklődött.

A NAK alelnöke jelezte: a kamara és a nemzetgazdasági tárca munkacsoportja várhatóan

még ebben a hónapban összeül, hogy áttekintse, mely élelmiszerek áfája milyen ütemezésben csökkenhet a jövőben a költségvetés teherbíró képességének a tükrében.

Számos élelmiszeripari szektor, így a zöldség-gyümölcs ágazat, a sütőipar is szeretne alacsonyabb áfát. A döntések meghozatalakor fontos szempont a költségvetés teherbíró képessége.

A NAK szerint

a zöldség, a gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a vadhús, a szarvasmarha-hús, a méz, valamint az UHT- és az ESL-tej esetében is öt százalékra kellene csökkenteni az áfát.

Az élősertésekkel kezdődött az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésének folyamata, még 2014-ben. Azóta számos élelmiszer, például a friss tej, a baromfihús, a tojás áfája is mérséklődött, így tízmilliárdokat spórolhattak meg összességében a magyar családok. A Magyar Hírlap áfa-összeállítása itt olvasható.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.