2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Agrárpénzek

2018. október 17. szerda • 10:08

Csökkentek az adategyeztetéssel kapcsolatos egységes kérelmek

A végzések kiküldése 2018. október 13-án elkezdődött, amit körülbelül 6.800 gazdálkodó kap meg.

A Magyar Államkincstár (Kincstár) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének köszönhetően 2 év alatt 75%-kal csökkent az adategyeztetésben érintett egységes kérelmek száma. A 2016. évi több mint 27 ezerrel szemben idén már csak kevesebb mint 7 ezer kérelemnél szükséges elvégezni az adategyeztetést - olvasható a kamara közleményében.


fotó: Pixabay

A Kincstár a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemmel kapcsolatban adategyezetésre van szükség.

Ennek oka lehet a fizikai blokkon belüli túligénylés, a tábla átfedés vagy a területi ráfedés

A Kincstár tájékoztatása szerint a végzések kiküldése 2018. október 13-án megindult, összesen megközelítőleg 6.800 gazdálkodó számára. A Kincstár és a NAK együttműködésének és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően – a folyamatosan szigorodó feltételek mellett is – az adategyeztetésben érintettek száma 2016 óta drasztikusan, 75%-kal csökkent:

2 évvel ezelőtt 27 ezer, tavaly 12 ezer, idén már csak kevesebb mint 7 ezer adategyeztetésre volt szükség

Az idei számok is azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamarai falugazdászok, szaktanácsadók ingyenes segítségét. A kamarai közreműködéssel beadott kérelmek alig több mint 2,5%-nál van szükség adategyeztetésre, az egyénileg benyújtott kérelmek esetében ez a szám megközelíti a 7%-ot.

Az adategyeztetés elvégzését kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított elektronikus felületen tehetik meg a gazdálkodók.

Erre a Kincstár által kiküldött kiértesítés kézhezvételétől (a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől) számított 10 naptári nap áll rendelkezésre.

Amennyiben a gazdálkodó a 2018. évi egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő kamarai falugazdászok, szaktanácsadók telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot az érintett termelővel az adategyeztetés lefolytatása érdekében.

A NAK felhívja az adategyeztetésben érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csökkenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézésre.

agrotrend.hu / NAK

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.