2023.04.02., vasárnap , Áron

Agrárpénzek

2019. október 17. csütörtök • 16:30

Csúcson van a búza ára

A búza ára három hónapos csúcsra emelkedett az Egyesült Államok gabonatermelő övének hideg időjárása miatt, illetve azért, mert Egyiptom magasabb áron kezdte el felvásárolni a termést.

A világ egyik híresebb opciós tőzsdéjén, a Chicago Board of Trade-n, vagyis a CBOT-on a búza kereskedése 0,3 százalékkal emelkedett, 5,15 dolláros vékánkénti árat elérve, ami július közepe óta a legmagasabb érték. A szójabab ára 0,2 százalékkal emelkedett vékánkénti 9,30 dollárra, míg a kukorica 0,1 százalékos emelkedést ért el 3,92-1/4 vékánkénti árral - írja az origo.hu.

Egekben a búza ára - fotó: pixabay.com

A búzapiac telítettsége jó, azonban van némi kockázata az Egyesült Államok időjárási viszonyai miatt- mondta Phin Ziebell, az Ausztrál Nemzeti Bank agrárgazdasági közgazdásza. „Még nem tudjuk, hogy mekkora az Egyesült Államok hideg időjárása által okozott károk mértéke."

A búza árára szintén hatással van az az ügylet, amelynek keretében Egyiptom 405 ezer tonna orosz, francia és ukrán búzát vásárolt fel most magasabb áron,mint legutóbb, október elején.

A kereskedők új kínai vásárlókat várnak az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeire, miután Donald Trump amerikai elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Kína beleegyezett abba, hogy 40–50 milliárd dollár értékben amerikai mezőgazdasági termékeket vásároljon a 15 hónapos kereskedelmi háború befejezésére irányuló megállapodás első szakaszában.

Kína azonban csak akkor hajtaná végre ezeket a beszerzéseket, ha Trump visszavonja a kereskedelmi háború kezdete óta bevezetett vámokat - jelentette a Bloomberg.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) jelezte, hogy az amerikai kukorica betakarításának 22 százalékával, a szójababnak pedig 26 százalékával végeztek eddig. 

Ukrajna a jobb termésnek köszönhetően a 2019. július/2020. augusztusi szezonban mintegy 39 százalékkal, 15,44 millió tonnára növelte gabonakivitelét - közölte az ukrán Mezőgazdasági Minisztérium.

agrotrend.hu / origo.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.