2021.06.23., szerda , Zoltán

Agrárpénzek

2017. április 12. szerda • 14:13

De hol van a gazdák pénze?

A Magyar Államkincstár szerint nincs fennakadás az utalásoknál, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége szerint viszont van.

Sok ezer gazdálkodó mindezidáig egy fillért sem kapott, ígéretet viszont annál többet. Rajtuk kívül több mint százezer olyan termelő van, akik kaptak ugyan valamennyi támogatást, de messze nem annyit, mint amire jogosultak lennének – közölte álláspontját múlt héten a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). 

A szövetség közleményére a nak.hu-n reagált a Magyar Államkincstár (MÁK), szerintük

fennakadást legfeljebb csak a kifizetések más ütemezése miatt érzékelhetnek a termelők.

„Nincs késedelem és nem is várható késedelem a kifizetések terén, a területalapú és a termeléshez kötött támogatásoknál a tavalyi támogatási szintnél magasabb értékben teljesített kifizetéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), illetve a beolvadásos különválást követően a Magyar Államkincstár. Folyamatos a 2016-ban benyújtott kérelmek ügyintézése, illetve a kifizetés. Ennek keretében eddig több mint 340 ezer kérelemre hagyott jóvá a Magyar Államkincstár 320 milliárd forintot meghaladó összeget. Kistermelői támogatásra a 42 ezer ügyfélből több mint 38 ezer ügyfél részére utalt támogatást. SAPS támogatás esetében több mint 126 ezer gazdálkodó kapott már kifizetést, az összeg mintegy 90 százalékát kifizette a hivatal. A 2016. évi egységes kérelemhez kapcsolódóan az MVH 287 milliárd forintot fizetett ki előlegként, illetve részfizetésként a gazdálkodóknak 2016. december 31-ig, ami közel 100 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet."

Idén több mint 15 milliárd forintot utaltak zöldítés jogcímre – fotó: ucanr.edu

A MOSZ szerint különösen nagy a lemaradás a zöldítési támogatás kifizetésében, tagszervezeteik visszajelzései alapján sok esetben a megítélt támogatás 50-60%-át sem kapták meg a termelők.

Az államkincstár ezzel szemben azt közölte, hogy zöldítésre 120 ezer ügyfélnek volt kifizetés 70 milliárd forintot meghaladó mértékben, a kifizetések folyamatosak. Mint írják, az új Közös Agrárpolitika bevezetése óta a korábbiaktól eltérően a területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés különvált. Ez azt jelenti, hogy

a kifizetések nem egyszerre történnek. 

- A Magyar Államkincstár reakciójában semmi meglepő nincs, pont azt támasztják alá, amire a közvélemény figyelmét szerettük volna felhívni, nevezetesen, hogy 2017. január 1-jét követően a kifizetések nem a szokásos időben haladnak, hanem sokkal lassabban és vontatottabban – reagált az Agrotrend.hu megkeresésére Máhr András, a MOSZ főtitkár-helyettese.

Amióta Európai Uniós tagok vagyunk, a kifizetések döntő része eddig március végéig-április közepéig megérkezett a gazdákhoz – fotó: 123rf

- Nagyon sok problémát okoz, hogy a kifizetések ilyen mértékben elmaradnak. Tény, hogy 2016. októberben az előlegutalások az eddigi években megszokottakat meghaladták, a MÁK is erre hivatkozik. Azóta azonban gyakorlatilag nem történt kifizetés – állítja Máhr András.

Az érdekképviselet szerint a magyar gazdák hozzászoktak ahhoz, hogy még a tavaszi munkák előtt megkapják ezeket a pénzeket, amiből a következő évre szükséges inputanyagokat is finanszírozzák, illetve az első negyedéves kifizetésekhez van igazítva nagyon sok banknál a hiteltörlesztő is. De hogy a probléma mennyire súlyos, azt jól mutatja, hogy nagyon sok gazdaságnak le kellene zárnia a mérlegét a jogszabályok szerint, és idén először ezeket

a támogatásokat nem tudják beállítani a mérlegbe,

hiszen nem kapták meg, de még határozat se érkezett róluk.

- Sajnos azt kell mondanom, hogy a MÁK múlt heti közleményünkre adott válasza egyértelműen megerősíti a felvetéseinket, egy szóval nem cáfolják, sőt a saját adataival támasztja alá ezeket – fogalmaz a főtitkár-helyettes.

A Magyar Államkincstár elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában még a MOSZ állásfoglalásának közzététele előtt közölte, hogy az év elejétől mintegy 43 milliárd forintot fizettek ki.

A Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alatt működő Magyar Államkincstár 2017. január elsejétől vette át az MVH feladatait. Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár korábban azt mondta, hogy a változásból a gazdálkodók nem sokat fognak észrevenni.

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.