2021.06.22., kedd , Paulina

Agrárpénzek

2021. június 02. szerda • 14:44

Drágult a búza, így a kenyérért is többet fizetünk majd

A kenyérért 14, a zsemléért pedig majdnem 15 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban. Az új búza újabb drágulást hozhat június végén, ugyanis a megnövekedett költségeket már nem tudják lenyelni sem a pékségek, sem a malmok.

Átlagosan 10–15 százalékkal emelték a sütőipari termékeik árát tavasszal a somogyi pékségek. – Minden alapanyag többe kerül, mint például az élesztő, a margarin és a só, valamint májustól a liszt ára újra emelkedett, ezúttal öt forinttal – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy pékség tulajdonosa. Hozzátette: március óta nem változtattak az áraikon, de folyamatosan növekednek a költségeik - írja a sonline.hu.

fotó: pixabay.com

– A gabona iránti kereslet megugrott, a járvány lassulása pedig hajtja az árát, a liszt több mint 8 százalékkal drágább, mint egy éve – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A folyamatos alapanyag-, munkaerő- és üzemanyagköltség-növekedést nem tudják lenyelni már a pékségek, ezért emelni fognak áraikon. Tavaly egy tonna búza ára 48–52 ezer forint között alakult, az előrejelzések szerint idén 60 ezer forint felett lesz tonnánként az ára. A járványhelyzetben komoly forgalomcsökkenést tapasztaltak a pékségek, a vásárlók többsége a multiáruházakban vette meg a pékárut, vagy otthon sütött kenyeret. István József, a barcsi malom tulajdonosa azt mondta, akár duplájára nőhet az alapanyagok ára, így kénytelenek több lépcsőben emelni a szolgáltatásuk árán.

agrotrend.hu / sonline.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.