2021.10.20., szerda , Vendel

Agrárpénzek

2020. május 08. péntek • 09:58

Drasztikus áremelkedés a gabonatermékekre

Lengyelországban a kenyeret, pékárut, valamint tésztát gyártó vállalatok felhasználták a tartalék készleteiket.

Lengyelországban a koronavírus válság nyilvánvalóan befolyásolja a fontos alapvető élelmiszerek fogyasztói árait is. A sajtóközlemények szerint a közeljövőben a kenyér és pékáruk, valamint a tészta és a müzli árai a lengyel kiskereskedelemben várhatóan 10% és 20% között fognak emelkedni. Ennek oka a vásárlói magatartás, valamint a nyersanyag raktárkészletek csökkenése - írja a topagrar.com.

fotó: pixabay.com

Ahogy a média is megerősítette, a feldolgozók időközben felhasználták azokat a nyersanyagokat, amelyeket a koronavírus járvány előtt vásároltak. A vártnál gyorsabban fogytak el a kikereskedelembe kiszállított termékek, a lakosság nagymennyiségű felvásárlása miatt. Most az új termésig át kell vészelni az időt, bár nem minden feldolgozó rendelkezik ennyi gabonatartalékkal.

A viszonylag kevés rendelkezésre álló áru drágább leszül a fogyasztók fognak megfizetni. A Gazeta Wyborcza újság szerint például a lengyel nagykereskedelemben a kenyér búza átlagára a januári 166 euró/tonna értékről már 208 euró/tonnára nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a végtermékeken keresztül kell a 25 százalékos pluszt kigazdálkodni. A Lengyelország nagy részét érintő aszály miatt is növekszik az ellátási hiány és a szántóföldön termelt növények növekvő ára miatti aggodalom. Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter ezért megpróbálta az előző héten eloszlatni ezeket a félelmeket az ország magas önellátási szintjére való hivatkozással. A pékáruk és tészták gyártóinak közelmúltbeli bejelentései azonban valószínűleg tovább fokozzák a vitát.

agrotrend.hu / topagrar.com

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.