2019.09.20., péntek , Friderika

Agrárpénzek

2018. november 20. kedd • 10:14

Egy véleményen vannak Európa agrárminiszterei

Új, gazdabarát KAP-ra van szükség, amelyben a gazdák a lehető legegyszerűbben tudnak hozzáférni a támogatásokhoz.

Magyarország csak egy olyan új közös agrárpolitikát (KAP) tud majd támogatni, amely egyszerűvé teszi a támogatások igénylését és kifizetését mind a gazdák, mind pedig a tagállami szervezetek számára - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén.


Nagy István: az új KAP-ban egyszerűnek kell lennie a támogatások igénylésének - fotó: mosonvarmegye.net

Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az ülésen az uniós agrárminiszterek vitát folytattak a KAP 2020 utáni kereteiről.

Egyetértettek abban, hogy olyan új, gazdabarát KAP-ra van szükség, amelyben a gazdák a lehető legegyszerűbben tudnak hozzáférni a nekik járó támogatásokhoz.

Nagy István a KAP források csökkentését előirányzó új költségvetési javaslatra utalva elmondta, hogy nem kérhető több erőfeszítés a gazdáktól, ráadásul egy, az előzőnél bonyolultabb rendszerben úgy, hogy közben csökken a támogatások szintje. Az AM közölte: az új KAP-ra vonatkozó tárgyalások jövőre folytatódnak a következő román és finn elnökségek irányításával.

A szakminiszterek a növényvédelem aktuális kérdéseinek apropóján megerősítették, hogy az elmúlt évek intézkedéseinek eredményeképp megnövekedett hatóanyag-kivonás pozitív hatásai már érezhetők, hiszen a korábbiaknál biztonságosabb készítmények maradtak a piacon.

A következő időszak legfontosabb kihívása az alacsony kockázatú hatóanyagok fejlesztése lesz. 

Nagy István szerint az európai termelők versenyképességének megőrzése érdekében közösségi szinten szükséges támogatni a biztonságos növényvédőszerek fejlesztését.

- Fontos, hogy a gazdálkodók számára elegendő biztonságosan felhasználható alternatíva álljon rendelkezésre a károsítók elleni védekezésben

- tette hozzá. 

Nagy István a lengyel miniszterrel megállapodott abban, hogy a 2 ország az egyre erősebb visegrádi együttműködés keretében mindent megtesz majd azért, hogy a 2020 utáni időszakban is megfelelő források álljanak rendelkezésre a KAP számára. Míg a holland tárcavezetővel elsősorban az agrárkutatás-fejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a modern állattenyésztési gyakorlatok megosztásáról egyeztetett - közölte az AM.

agrotrend.hu / MTI

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.