2021.12.05., vasárnap , Vilma

Agrárpénzek

2017. április 18. kedd • 11:42

Egyre többen ismerik fel az előnyöket – egyre vonzóbb a vidéki élet

A gazdák és a vidéki emberek részéről rengeteg visszajelzés érkezik a pályázatokkal kapcsolatban, minden piaci szereplő szeretne hozzájutni az uniós forrásokhoz. A helyi vásárokban a térségben termelt áru is könnyebben eladható. Jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években a magyar vidék.

Az agrárberuházásokat célzó pályázatok mellett egyre nagyobb az igény a feldolgozás fejlesztését, illetve a különböző értékesítési lehetőségek kihasználását könnyítő vidékfejlesztési források iránt – jelentette ki a Magyar Időknek Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke. Szerinte mindez annak köszönhető, hogy egyre többen ismerik fel, milyen előnyökkel jár, ha a termékpályát lerövidítve, közvetlenül a fogyasztóknak adhatják el portékájukat a termelők. Mint mondta, erre nagyon jó lehetőséget nyújtanak a különböző helyi vagy térségi piacok.

Fotó:123rf

Ugyanakkor a turisztikai fejlesztések segítségével is növelni lehet a termékek helyi értékesítését. – Az agrártámogatások mellett rendkívüli érdeklődés tapasztalható a turisztikai pályázatok iránt. Felfelé ívelő pályán van a falusi turizmus, amit egyre több vállalkozás, illetve gazdálkodó szeretne „meglovagolni”. Nemcsak a nyári időszakban, hanem az év minden hónapjában ki lehet használni ezt a lehetőséget a belföldi kikapcsolódásra – emelte ki. A vállalkozások mellett egyre több gazdálkodó amiatt is lát jó lehetőséget a turizmusban, mert az állattartás bekapcsolása mellett így a megtermelt élelmiszereknek is piacot találhatnak.

Fotó:123rf 

A szervezet elnöke szólt arról, hogy a gazdák és a vidéki emberek részéről rengeteg visszajelzés érkezik a pályázatokkal kapcsolatban, minden piaci szereplő szeretne hozzájutni az uniós forrásokhoz. A tapasztaltabbak rendszeresen és folyamatosan pályáznak, szinte ontják a támogatási kérelmeket: megnézik, hogy milyen felhívás áll rendelkezésre, és gond nélkül kitöltik a dokumentumokat. A kisebbek azonban nehezebb helyzetben vannak, tudnak ugyan a forrásokról, de nem tudják, hogy mi az, amire érdemes és lehetőségük is van támogatást kérni. Ebben próbál segítséget nyújtani nekik az MNVH.

Fotó:123rf

– A cél, hogy akár egy kezdő vállalkozó esetében, vagy egy már meglévő tevékenység fejlesztésekor úgy tudjuk bekapcsolni a gazdákat a pályázati rendszerbe, hogy sikeresen fel tudják használni a rendelkezésre álló uniós forrásokat. Az úgynevezett jó gyakorlatokat pedig, amelyek már sikeresen működnek, meg kell mutatni a vállalkozóknak, hogy lássák, hogyan lehetnek sikeresek – hívta fel a figyelmet.

Sáringer-Kenyeres Tamás emlékeztetett arra, hogy a tagállamok nemzeti vidéki hálózatait az európai uniós programok népszerűsítésére hozták létre. – Nem magyar sajátosság, hogy a vidék elnéptelenedik, ugyanakkor minden tagállamnak az egyedi szempontok szerint kell megtalálnia a lehetőséget a folyamat megfordítására – mutatott rá. Az információáramlást működtető hálózatban egy-egy megyét képviselve 19 területi felelős dolgozik. Az MNVH elnöke szerint a vidékfejlesztés területén hazánkban az elmúlt években számos előrelépés történt. – A vidék legmeghatározóbb ágazata hazánkban a mezőgazdaság, amely részben az európai uniós támogatásoknak, részben a kormány birtokpolitikájának köszönhetően jelentős fejlődésen ment keresztül. A számok azt mutatják, hogy egyre több családi gazdaság működik az országban, amelyek egyre több vidéki embernek adnak munkát. A biztos megélhetés pedig növeli a vidék el- és megtartóképességét, illetve csökkenti az elvándorlás mértékét – hangsúlyozta.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.