2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Agrárpénzek

2017. március 10. péntek • 11:13

Emelik a gazdák jövedelembiztonságát

Még ebben az évben számos fontos, a gazdálkodókat széles körben érintő változásokra számíthatunk.

- Mivel hazánkban nemcsak a csapadékhiány tartóssága okoz gondot, hanem a hősokkos nyári napok magas aránya is, ezért ezeket a kárenyhítésben külön kívánjuk kezelni, így az aszály fogalmát a magyar sajátosságokhoz igazítjuk – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a Portfolio Agrárium 2017 konferencián szerdán Kecskeméten.

Ennek értelmében az üzemi szintű termelési értékcsökkenési limit (15%) a károsodott növénykultúra szintjére kerül, valamint az aszálydefiníció kiegészül a nyári hősokk miatti jelenséggel.

Feldman Zsolt: a viziszárnyas ágazat 1,7 Mrd Ft-os rendkívüli csekély összegű támogatásban részesül – fotó: Agrotrend.hu

A helyettes államtitkár közölte: a remélhetőleg minél előbb kiépülő országos talajgenerátoros jégkármegelőző rendszer működését a kárenyhítési alapból fedezik majd, amely 1,5 Mrd Ft/év működtetési forrást biztosít e célra.

Ebben az évben további változások is várhatóak: a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez 95 Ft/gázolaj literről 105 Ft/ gázolaj literre nő a támogatás, az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezésnél 50%-ról 75%-ra és 8 000 Ft/ha-ról 12 000 Ft/ha-ra nő a támogatás, ezen kívül pedig a gépi bérmunka-szolgáltatás is elszámolhatóvá válik.

Mint azt Feldman Zsolt elmondta, a 2016. évi tavaszi fagykárral és jégesőkárral sújtott településen gazdálkodó, ültetvénnyel és gyümölcsössel rendelkező termelők az ASZK Folyószámlahitel, az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett, 2017. március 31-ig megkötött/hatályba lépett hitelszerződésekhez 100%-os kamat-, kezességi díj és költségtámogatást igényelhetnek. A támogatás hektáronként 500 ezer forint hitelhez vehető igénybe. Folyamatban van a hitelszerződés megkötési/hatályba lépési határidejének módosítása is 2017. május 31-re, valamint a támogatás alapjául szolgáló hektáronkénti hitelösszeg felemelése 1 millió forintra. 

A tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozó gazdálkodók az ASZK Folyószámlahitel hitelprogramból kamat-, kezességi díj és költségmentesen igényelhetnek hitelt 2017. június 30-ig. 

A termeléshez kötött támogatásoknál is lesznek változások, például a zöldségnek minősülő fűszernövények támogathatóak (pl. menta, bazsalikom, tárkony, rozmaring), illetve új kultúraként az étkezési burgonya is bekerül a támogatható kultúrák közé, ami fontos előrelépés az ipari zöldségek termelésében, illetve a gyümölcsök támogatását 2 borítékra osztották (extenzív-tradicionális és új elemként az intenzív).

agrotrend.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.