2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Agrárpénzek

2019. augusztus 15. csütörtök • 12:14

Emelkedett a foglalkoztatási célú támogatás

A baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett, továbbá meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét.

Egy friss jogszabályváltozásnak köszönthető, hogy a baromfi- és sertéságazati piaci szereplők foglalkoztatási célú támogatásának fajlagos összege foglalkoztatottként 500 ezer forintra emelkedett, melynek következtében a baromfi- és sertésfeldolgozással és kapcsolódó tevékenységgel is rendelkező állattartó üzemek mintegy 2,3 milliárd forint támogatásra lesznek jogosultak - írja az Agrárminisztérium.

fotó: pixabay.com

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása. A változások eredményeként két héttel meghosszabbodik a kérelembeadás, így augusztus 30-ig van lehetőség a Magyar Államkincstárfelületén rögzíteni a kérelmeket.

A jogszabály a kisebb termelők számára kedvezően módosította az elvárt hőenergia-mennyiség alsó küszöbértékét, ennek révén már 10 ezer kWh felhasznált hőenergia-mennyiség után igényelhető ez a támogatás.

Fontos változás, hogy az engedélyköteles élelmiszerelőállítási tevékenységet végző ügyfelek (2008. évi XLVI. törvény alapján) is jogosulttá válnak a támogatásra. Az AM kéri, hogy minden érintett termelő adja be kérelmét, mivel a jogszabály módosítása jelenleg zajlik és a folyamatban lévő eljárásokra, azaz a beadott kérelmekre is vonatkozni fog.

A jogszabály-módosítás során lehetővé válik, hogy a kamarai meghatalmazottak útján is be lehet nyújtani a kérelmeket mind a szárítmány-előállításra, mind a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzésére vonatkozó támogatás esetében.

agrotrend.hu / AM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.