2022.07.07., csütörtök , Apollónia

Agrárpénzek

2016. szeptember 28. szerda • 10:40

Emelkedett a méhészeti támogatás keretösszege, és a kifizetés is megkezdődött

A benyújtott kérelmekben foglalt jogos támogatási igények alapján a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása intézkedésre 6 794 méhész-gazdálkodó részére összesen 812,8 millió forint, míg a méhanya támogatásra 1 996 méhész-gazdálkodó részére összesen 108,7 millió forint támogatás folyósítására kerül sor a napokban.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kérésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a források hatékonyabb kihasználása érdekében engedélyezte a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő támogatási keretösszegek közötti átcsoportosítást. A kifizetések elkezdődtek.

Az FM döntésének köszönhetően a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása, a méhcsaládok számának szinten tartása (méhanya támogatás), a méz kinyeréséhez és léptároláshoz, valamint vándoroltatáshoz szükséges új eszközök beszerzésének támogatása, illetve több más, kisebb alintézkedésre igénybe vehető támogatási keretösszegek is megemelkedtek.

A keretátcsoportosítással egyúttal az is lehetővé vált, hogy a 2015/2016. végrehajtási évben a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása alintézkedésre benyújtott kifizetési kérelmekben foglalt jogos támogatási igények 90%-os elfogadási arány helyett, 92,5%-ban, míg a méhanya támogatás alintézkedésre a kérelmekben foglalt jogos támogatási igények visszaosztás nélkül kifizethetőek legyenek.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rövid határidővel, a keretátcsoportosítás jóváhagyását követő egy héten belül elvégezte a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatokat, így a támogatások kifizetése 2016. szeptember 27-én megkezdődhetett.

agrotrend.hu / MVH

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.