2023.05.30., kedd , Janka, Zsanett

Agrárpénzek

2018. január 30. kedd • 08:04

Esély van arra, hogy egyszerűsödhetnek az agrártámogatások

Felgyorsultak a Közös Agrárpolitika jövőjéről szóló tárgyalások Brüsszelben.

Magyarország gazdabarát, és a jelenleginél jóval egyszerűbb Közös Agrárpolitika (KAP) elfogadását szorgalmazza az uniós szintű tárgyalásokon. Ez összhangban van a Visegrádi Négyek és Horvátország mezőgazdasági minisztereinek január 25-én, Budapesten elfogadott nyilatkozatával – emelte ki a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülés hétfői tárgyalását követően Brüsszelben.

Intenzív időszak elé néznek az uniós agrárminiszterek, hiszen a Bolgár Elnökség célja, hogy a március 19-ei Tanácsülésen az agrárminiszterek a Tanács álláspontját rögzítő közös dokumentumot (úgynevezett következtetéseket) fogadjanak el a KAP 2020 utáni irányairól – tájékoztatott közleményében az agrártárca. A miniszteri vita alapjául az Európai Bizottság tavaly november végén megjelent közleménye szolgál, amely javaslatot tesz a jövő Közös Agrárpolitikájának kereteire.

fotó:FM

A magyar delegációt vezető Fazekas Sándor kiemelten fontos kérdésnek nevezte, hogy az unió következő költségvetésében, a Többéves Pénzügyi Keretben mekkora összeg áll majd rendelkezésre a Közös Agrárpolitika finanszírozására. Megerősítette, hogy

Magyarország a hagyományos politikák, így a KAP forrásainak megtartásában érdekelt, ennek érdekében hajlandó uniós költségvetési hozzájárulását növelni.

Elutasítjuk a nemzeti társfinanszírozás KAP I. pillérében történő bevezetését - hangsúlyozta a magyar agrárminiszter. Véleménye szerint ez ugyanis azt eredményezné, hogy a gazdagabb nyugat-európai országok több pénzt tudnak juttatni gazdáiknak és ezzel egyidejűleg a közös költségvetéshez történő hozzájárulásuk mértéke is csökkenne. Mindez egyrészt a KAP renacionalizációjához vezetne, másrészt további indokolatlan versenyelőnyt jelentene a nyugat-európai gazdáknak – érvelt a tárcavezető.

A 2020 utáni Többéves Pénzügyi Keretre vonatkozó javaslat megjelenése május végére várható, amelyről a döntést a miniszterelnökök hozzák majd meg.

Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a tanácsülésen további részleteket közölt a bizottsági koncepcióról. Az elhangzottak alapján lehet esély arra, hogy ezúttal jelentősen egyszerűsödjön a támogatási rendszer – fogalmazott Fazekas Sándor.

A Bizottság terveinek legfontosabb új eleme, hogy a KAP mindkét pillérére kiterjedő Stratégiai Tervet a tagállamok dolgoznák ki, amit a Bizottság hagyna jóvá.

Ezzel kapcsolatban a magyar tárcavezető kiemelte, hogy ennek gyakorlati megvalósítása a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján aggályosnak tűnik, elsősorban a KAP I. pilléres támogatásaival kapcsolatban. Magyarország azt kéri, és azt várja az Európai Bizottságtól, hogy akár példákon keresztül is világítsa meg, hogy a gyakorlatban hogyan működne az új rendszer a végrehajtás során.

Szintén új megoldások várhatók a zöldítés terén, hiszen a Bizottság szakítana a 2013 óta meglévő szabályokkal és új megoldásokat vezettetne be.

Világossá tettem a mai ülésen, hogy Magyarország csak olyan új szabályozást tud elfogadni, amely gazdabarát és lényegesen egyszerűbb Közös Agrárpolitikát eredményez – zárta gondolatait a magyar földművelésügyi miniszter.

agrotrend.hu / FM

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.