2022.01.18., kedd , Piroska

Agrárpénzek

2015. október 26. hétfő • 14:44

Ezt kell tudni a zöldítés és a SAPS kifizetések elkülönítéséről

A 2015-ös egységes területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés jogcímek előlegfizetésére vonatkozóan több kérdés is érkezett az MVH-hoz. Fontos tisztázni: két önálló jogcímről van szó, önálló ellenőrzési folyamattal és önálló támogatás-számítással.


fotó: 123rf

Az MVH felhívja az ügyfelek figyelmét arra is, hogy a támogatási rendszer azon része - az alaptámogatás - amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

Ennek következtében a két jogcím elkülönül egymástól és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) külön fizeti ki a két jogcím támogatásait. Tehát elképzelhető, hogy a SAPS előleget október végén, november első felében utalják, míg a zöldítés kifizetésére november második felében kerül sor. A két jogcímben az előlegfizetések 2015. október 16. és november 30. között zajlanak.

agrotrend.hu / MVH

 

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.