2020.04.05., vasárnap , Vince

Agrárpénzek

2016. november 16. szerda • 07:12

Fazekas: a forrásoknak a termelést kell szolgálniuk

A visegrádi országok mellett ezt az álláspontot osztja Románia, Bulgária és Szlovénia is. A déli és a balti államok is így vélekednek. Ugyanakkor a skandináv országok, valamint Németország és főként Hollandia úgy látja: döntsön a piaci verseny. Az EU mezőgazdasági miniszterei az EU Közös Agrárpolitikájának 2020 utáni jövőjéről tanácskoztak.

Magyarország elkötelezett abban, hogy 2020 után is erős, versenyképes és ambiciózus Közös Agrárpolitika (KAP) biztosítsa az európai, így a magyar gazdák boldogulását – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli tanácskozást követően.

A tárcavezető az uniós mezőgazdasági miniszterek többségével egyetértésben kiállt amellett, hogy a KAP költségvetését a jövőben is legalább a jelenlegi szinten kell megtartani. Bármilyen új cél KAP-ba történő beemelése csak a megfelelő többletforrások hozzárendelésével lehetséges - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter, aki kifejtette: egyértelmű, európai szintű jelzést kell adni a gazdáknak, hogy megmarad az EU támogatási rendszere. Meg kell erősíteni őket abban, hogy változatlanul nagy szükség van a munkájukra, a teljesítményükre, a közjóhoz való hozzájárulásukra, és az általuk megtermelt jó minőségű élelmiszerekre. Fontos, hogy a KAP források kedvezményezettjei továbbra is a gazdák legyenek – mondta.

Kiemelt cél továbbá, hogy a közeljövőben egyszerűsödjenek az agrártámogatások, ez a kérdés évtizedek óta napirenden van uniós szinten, de eddig soha nem sikerült megvalósítani. A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta azon meggyőződését, hogy szükséges fenntartani az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott és a migránsválság kezelésének forrásigénye kapcsán nem érintett Közös Agrárpolitikát.

A Közös Agrárpolitikát érintő konkrét jogszabályi javaslatok vitája várhatóan 2018-ban, a 2020 utáni költségvetésé - hivatalos formában - 2017-ben kezdődik majd.

Vannak olyan elképzelések, hogy a jelenlegi uniós agrártámogatások egy részét más célokra kellene fordítani – mondta a Magyar Hírlapnak Fazekas Sándor tegnap este. Felvetődött, hogy a migrációval kapcsolatos költségekre, környezetvédelemre, kutatás-fejlesztésre csoportosítanának át a KAP-forrásokból. Hangsúlyozta: a magyar álláspont az, hogy a 2020 utáni időszakban is ténylegesen a gazdáknak kell megkapniuk az uniós támogatásokat.

A viták ellenére optimista, bízik abban, hogy számunkra is kedvező megállapodás születik majd.

Kitért arra is: bizonyos világcégek is ácsingóznak az uniós agrárpénzekre, például GMO-s termékek fejlesztése címén, avagy olyan jellegű kísérletekre hivatkozva, mint a hajón lévő tehenészet. Fazekas Sándor kiemelte: Magyarország és általában az EU-13, vagyis az újabban csatlakozó országok eddig alig kaptak támogatást agrárjellegű kutatás-fejlesztési programokra. A magyar fejlesztésű BIOEAST programot döntően uniós támogatásból valósítanánk meg. A cél egy biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép- és kelet-európai ré­giók­ban. A program 2020 előtt indulna, a magyar kezdeményezést támogatják a visegrádi országok, továbbá Románia, Bulgária és Szlovénia is.

agrotrend.hu / FM, magyarhirlap.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.