2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Agrárpénzek

2018. szeptember 22. szombat • 11:58

Fejlődik a Sió infrastruktúrája a milliós beruházásnak köszönhetően

A turizmusfejlesztést szolgáló beruházás révén vízen és vízparton összeköttetést alakítanak ki a Balaton és a Duna között.

Fehérvári Tamás elnök korábbi eredményeket részletező beszámolója szerint minden terv szerint halad, a 27,55 milliárd forint TOP-os forrás szinte teljes mértékben gazdára talált – fogalmazott Tóth Róbert, az elnöki kabinet vezetője - írja a teol.hu.

A Sió és a Balaton találkozása - fotó: wikimedia.com

A nyári, kora őszi programok kapcsán készült tájékoztató tartalmazta, hogy a megyei önkormányzat nagyszabású rendezvényeket tartott a közelmúltban, melyek a megyei identitás és a közösségerősítés szempontjából voltak fontosak. A „Vár a megye”–Tolna Megyei Értékek Napja a könnyed, baráti találkozásra helyezte a hangsúlyt, míg a megyenapi ünnepség a kitüntető díjak átadása miatt volt különleges. Utóbbin többek között a kormány két minisztere, államtitkár, helyettes államtitkár, megyei vezetők és polgármesterek vettek részt.

A közgyűlésen elhangzott, a Sió-projekt első üteme egy éven belül befejeződik. Mint ismert, turizmusfejlesztést szolgáló beruházás révén vízen és vízparton összeköttetést alakítanak ki a Balaton és a Duna között. A fejlesztéseknek köszönhetően nyolcvan kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, illetve zsilipelés után a Dunára is ki lehet jutni.

A 340 millió forintos pályázatban szerepel tizenkét Sió-parti vízi megálló, melyből öt helyen teljesen újat építenek. A nyolc konzorciumi partnerrel megvalósuló vízi turisztikai fejlesztés olyan attrakciókat foglal magába, melyek a folyó menti települések értékeire fókuszálnak. Medinán egy foglalkoztató központ létesül, melyet a Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány valósít meg, hogy egészségmegőrző, természetismereti, népzenei és élményterápiás foglalkozásokat tarthassanak. A közbeszerzés lezárultával kezdődhet a beruházások kivitelezése.

Tóth Róbert elmondta, a Sió fejlesztéséhez további két befektetés is hozzájárul: vízi, turisztikai szolgáltató központ kialakítása, valamint kerékpáros fejlesztések szerepelnek a tervekben.

Sióagárdtól Ozoráig mintegy hatvankét kilométer összefüggő kerékpárút jön létre, erre 391 milliós forrás áll rendelkezésre és 2020-ig valósul meg. Az ülés témája volt továbbá egy a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatását és a helyi esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő projekt is. A hároméves kifutási idővel rendelkező programra hatvanöt millió forintot nyert a megye.

agrotrend.hu / teol.hu

Pályázatok, Támogatások, Gabonapiac, Fiatal Gazda

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.